Wykonanie
Sezon na
grzyby się zaczął.Ostatnio w kuchni zaszczyciły nas swoją obecnością
prawdziwki i kozaki. Nie liczyłam ich. Nie ważyłam ich. Będzie to danie bez proporcji .Do dania użyłam:3
cebulegrzyby (kilkanaście?)ok 2 łyżek
śmietany owsianej (lub innej roślinnej)1/2
natki pietruszkisól do smakukapka
olejuCebulę siekamy i podduszamy na
oleju w garnku, w którym będziemy robić
grzyby. Dosypujemy jej
soli, żeby puściła
soki.
Grzyby przebieramy, myjemy, kroimy w niewielkie kawałki i dorzucamy do
cebuli.Niechaj się dusi.
Grzyby i
cebula puszczą odpowiednią ilość
soków. Nie potrzeba raczej dolewać
wody.Gdy
grzybki zmiękną, dolewamy do sosu trochę roślinnej
śmietany. Dosalamy, jeśli potrzeba. Dosypujemy posiekaną
natkę i gotujemy razem jeszcze przez chwilkę.Taki sos doskonale komponuje się z
makaronem, wszelkimi
ryżami oraz
kaszami.
Smacznego!