Wykonanie
            Sezon na 
grzyby się zaczął.Ostatnio w kuchni zaszczyciły nas swoją obecnością 
prawdziwki i kozaki. Nie liczyłam ich. Nie ważyłam ich. Będzie to danie bez proporcji .Do dania użyłam:3 
cebulegrzyby (kilkanaście?)ok 2 łyżek 
śmietany owsianej (lub innej roślinnej)1/2 
natki pietruszkisól do smakukapka 
olejuCebulę siekamy i podduszamy na 
oleju w garnku, w którym będziemy robić 
grzyby. Dosypujemy jej 
soli, żeby puściła 
soki.
Grzyby przebieramy, myjemy, kroimy w niewielkie kawałki i dorzucamy do 
cebuli.Niechaj się dusi. 
Grzyby i 
cebula puszczą odpowiednią ilość 
soków. Nie potrzeba raczej dolewać 
wody.Gdy 
grzybki zmiękną, dolewamy do sosu trochę roślinnej 
śmietany. Dosalamy, jeśli potrzeba. Dosypujemy posiekaną 
natkę i gotujemy razem jeszcze przez chwilkę.Taki sos doskonale komponuje się z 
makaronem, wszelkimi 
ryżami oraz 
kaszami.

Smacznego!