ßßß
Zielone curry przyrządzałam już wcześniej i to nie raz (co jest oczywiste, bo skąd bym niby wiedziała, że jest moim ulubionym), ale nie z halibutem.Po dzisiejszym doświadczeniu kulinarnym chciałabym już nigdy więcej nie robić go z inną rybą.Nawet pod groźbą bankructwa.Z tym ostatnim to żartowałam.;)Curry wyszło bajeczne...Ta jednoczesna łagodność sosu, ostrość przypraw, aksamitna gładkość mięsa...Co Wam będę mówić - trzeba spróbować i tyle.Potrawę charakteryzuje bardzo niewysoka wartość energetyczna - ok. 1100 kcal, gdyż:- halibut należy do ryb chudych, tj. mających mniej, niż 8 g tłuszczu na 100 g produktu,- bazę sosu stanowi mleczko kokosowe light o zawartości tłuszczu niespełna 6%, czyli 1/3 zwykłego .Aczkolwiek tłustych ryb nie trzeba się bać - w diecie, każdej, nie wyłączając redukcyjnej, są wręcz pożądane - rybi tłuszcz zawiera bowiem wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, nieocenione w profilaktyce miażdżycy oraz choroby niedokrwiennej serca.Wziąwszy pod uwagę to właśnie kryterium, do najzdrowszych gatunków ryb zaliczyć można:łososia (zawartość omega-3 - 1,8)sardelę (1,7)sardynki (1,4)śledzia (1,2)makrelę (1,0)tuńczyka (0,7)halibuta 0,4)dorsza (0,1)a polecić - absolutnie wszystkie.:)I wszystkim.:)Osobom odchudzającym się szczególnie, z racji tego, iż zawarte w nich kwasy tłuszczowe sprzyjają uregulowaniu się w organizmie poziomu leptyny - hormonu mającego wpływ na stabilizację łaknienia -> Dobroczynne kwasy tłuszczowe omega 3 , 6 i 9 .Jeśli natomiast chodzi o tłuszcz z mleczka kokosowego - to już jest zupełnie inna bajka, o czym może przy następnej okazji.:)Składniki:1 łyżka oleju2 pokrojone w talarki dymki1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego2 świeże drobno posiekane zielone papryczki chili /ponieważ w sprzedaży były tylko czerwone, użyłam zwykłej zielonej papryki i kilku plastrów ostrej papryczki jalapeno ze słoika - patent szczerze polecam/1 łyżeczka mielonej kolendry2 łyżki świeżo siekanej kolendry /użyłam mrożonej natki pietruszki/2 łyżki świeżo siekanej mięty /użyłam 1 łyżki suszonej/1 łyżka świeżo siekanego szczypiorku165 ml - mała puszka mleczka kokosowego lightsólpieprz800 g filetów z białej ryby /użyłam halibuta/opcjonalnie gałązki z mięty do przybrania /ha, ha i jeszcze raz ha/
Wykonanie:Rozgrzej olej na patelni, dodaj dymkę i smaż ją na średnim ogniu często mieszając 2-3 minuty aż uzyska złoty kolor.Dodaj kmin, papryki i kolendrę mieloną, smaż aż zaczną wydzielać aromat 3-4 minuty.Dodaj zioła, szczypiorek, mleczko kokosowe, sól i pieprz - wszystko starannie wymieszaj.Na sos połóż rybę i duś przez 10-15 minut pod przykryciem. Możesz ją w międzyczasie ostrożnie przewrócić.Podawaj udekorowaną gałązką mięty.Z czym podawać:Doskonale smakuje z ryżem basmati.Gotowe!
Bardzo smacznego!Źródło - "Dania niskotłuszczowe"