ßßß
Składniki (4 porcje)0 , 5 dyni piżmowej (około 0 , 7 kg)1 czerwona cebula2 cebule szalotki ze szczypiorkiem1 szklanka ugotowanej soczewicy zielonej1 szklanka pomidorów w kawałkach3/4 szklanki mleka kokosowego1 mała papryczka habanero2 łyżki oleju kokosowego3 łyżeczki czarnej gorczycy1 łyżeczka curry1 łyżeczka mielonej kolendryszczypta pieprzu, sólnatka pietruszki1,5 szklanki ugotowanego ryżu
PrzygotowanieRyż ugotować wg przepisu na opakowaniu. Cebule ze szczypiorem, cebulę czerwoną i paprykę obrać i posiekać drobno. Dynię umyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej kokosowy i wsypać czarną gorczycę. Smażyć do momentu, aż nasiona zaczną strzelać. Wówczas wsypać kolendrę i wymieszać. Dodać posiekaną cebulę i podsmażać kilka minut, podlewając wodą. Gdy dynia i cebula będą miękkie, dodać soczewicę i pomidory. Wymieszać, wlać mleko kokosowe i doprawić. Podawać z ryżem. Przed podaniem posypać natką pietruszki.