ßßß Cookit - przepis na Curry dyniowe z soczewicą i papryką habanero

Curry dyniowe z soczewicą i papryką habanero

nazwa

Wykonanie

Papryka habanero jest jedną z najbardziej ostrych papryczek, więc jest to danie mocno rozgrzewające, pikantne i energetyczne. Mleko kokosowe dobrze balansuje ostrość papryki i naprawdę nie ma się czego obawiać, jeśli choć trochę lubimy pikanterię. Uważajmy tylko, aby obierając paprykę nie potrzeć oka, a jeśli do tego dojdzie, jak najszybciej je przemyjcie.
Curry jest doskonałym daniem jesienno - zimowym. Rozgrzewające, energetyczne, sycące, wartościowe i pyszne.
Składniki (4 porcje)
0 , 5 dyni piżmowej (około 0 , 7 kg)
1 czerwona cebula
2 cebule szalotki ze szczypiorkiem
1 szklanka ugotowanej soczewicy zielonej
1 szklanka pomidorów w kawałkach
3/4 szklanki mleka kokosowego
1 mała papryczka habanero
2 łyżki oleju kokosowego
3 łyżeczki czarnej gorczycy
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka mielonej kolendry
szczypta pieprzu, sól
natka pietruszki
1,5 szklanki ugotowanego ryżu
Przygotowanie
Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu. Cebule ze szczypiorem, cebulę czerwoną i paprykę obrać i posiekać drobno. Dynię umyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej kokosowy i wsypać czarną gorczycę. Smażyć do momentu, aż nasiona zaczną strzelać. Wówczas wsypać kolendrę i wymieszać. Dodać posiekaną cebulę i podsmażać kilka minut, podlewając wodą. Gdy dynia i cebula będą miękkie, dodać soczewicę i pomidory. Wymieszać, wlać mleko kokosowe i doprawić. Podawać z ryżem. Przed podaniem posypać natką pietruszki.
Źródło:http://www.alezakwas.pl/2015/11/curry-dyniowe-z-soczewica-i-papryka.html