Wykonanie

Czy patrząc na to danie przychodzi Wam na myśl „dieta odchudzająca”?Ta rolada ma same zalety: wspaniały smak i intrygujący wygląd, zawiera
szpinak (źródło witamin, szczególnie A, B, PP i C, żelaza, manganu, magnezu, miedzi, wapnia, fosforu i
jodu, a także niezbędnych makroelementów, takich jak sód, czy potas) oraz
łososia (bogate źródło
białka, kwasu Omega-3, który dba o dobrą kondycję naszego
serca i całego układu krążenia).Wbrew pozorom nie jest trudna do zrobienia, ani wybitnie czasochłonna. Idealnie sprawdzi się jako przystawka na przyjęciu albo jako jedno z dań Wigilijnych.Przepis pochodzi z jednej z moich ulubionych książek kulinarnych pt. „Wykwintna kuchnia światowa” Mary BerryUwaga:)Dla urozmaicenia roladę zrobiłam w połowie z
łososiem, a w połowie z
suszonymi pomidorami. W ten sposób „za jednym zamachem” miałam po 10 porcji w dwóch rodzajach :)Tak naprawdę, każdy może „puścić
wodze fantazji” i stworzyć swoją „autorską” wersję rolady.Ja
mogę podpowiedzieć kilka wariantów:–
twarożek – można doprawić
chrzanem; świeżymi
ziołami i
czosnkiem;–
łosoś – w jego miejsce można włożyć
szynkę parmeńska;
kawior;–
suszone pomidory – można je zastąpić (lub do nich dodać) posiekane
oliwki; świeżą
paprykę drobno pokrojoną;Najważniejsze to znaleźć swoją ulubioną kombinację smaków, a składniki dobrać tak, aby rolada była kolorowa ;)

Składniki: (18-20 porcji)1 opakowanie (450 g)
mrożonego szpinaku – rozmrożonego i odsączonego na sitku30 g (2 łyżki)
masła4
jajka – oddzielnie
żółtka i
białkaszczypta utartej
gałki muszkatołowej1 łyżka
parmezanusól i
pieprzFarsz łososiowy: (na całą roladę)1-2 szt
twarożku śmietankowego (np.
Philadelphia light lub Almette
jogurtowy)8-10 dużych plastrów
wędzonego łososiaFarsz
pomidorowy: (na całą roladę)1 opakowanie
twarożku śmietankowego (np.
Philadelphia light lub Almette
jogurtowy)10-15
suszonych pomidorów – odsączonych z
oliwy i drobno posiekanych** Uwaga: W środek rolady można kłaść także całe
pomidory suszone, ale wtedy trudniej jest pokroić gotową roladę.Dodatkowo:papier do pieczeniabardzo ostry nóż do krojenia rolady
cytryna pokrojona na ósemki – do dekoracjiWykonanie:Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 stopni.Odsączony
szpinak smażyć przez 10 minut na 2 łyżkach
oliwy. Połączyć z
masłem. Odstawić do wystygnięcia.Formę o wymiarach 20×30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Papier delikatnie natłuścić
oliwą.(Uwaga: Można także użyć jeszcze większej formy, np. blachy z piekarnika. Placek
szpinakowy będzie wtedy cieńszy.)
Szpinak połączyć z
żółtkami oraz
gałką muszkatołową i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku
solą oraz
pieprzem.
Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty
soli. Dodać do
szpinaku i delikatnie wymieszać.Masę rozprowadzić równomiernie na papierze i wstawić do piekarnika. Piec 10-12 minut aż stężeje.Placek
szpinakowy wyjąć z piekarnika, oprószyć tartym
parmezanem, przykryć arkuszem papieru do pieczenia i odwrócić. Pozostawić przykryty z obu stron papierem aż do wystygnięcia.Ze
szpinakowego placka zdjąć papier (ten na którym się piekł). Na wierzchu rozsmarować równomiernie
twarożek. Ułożyć plastry
łososia (lub posiekane
suszone pomidory) tak aby pokryły całą powierzchnię.Zwinąć roladę wzdłuż dłuższego brzegu. Owinąć ścisło folią aluminiową i wstawić do lodówki do schłodzenia na minimum 2 godziny (a najlepiej na całą noc).Przed podaniem pokroić na plastry o grubości około 1 cm. Udekorować cząstkami
cytryny.Smacznego:)