Wykonanie

Połączenie
łososia i
szpinaku sprawdza się wszędzie. Jako farsz naleśników, tortilli czy w makaronach. Tym razem w formie rolady. I to jakiej ;) Pod względem wartości odżywczych bije inne na głowę-
białko, zdrowe tłuszcze i witaminy-tu jest wszystko. Jednak zapewniam, że walory smakowe są nie mniejsze, co z resztą widać po tempie w jakim znika ze stołu :D

"Ciasto"-300 g
mrożonego szpinaku-łyżka
masła(przy dobrej, teflonowej patelni można pominąć)-3
jajka(osobno
białka i
żółtka)-szczypta gałki muszkatowej,
soli,
pieprzu i
czosnkuNadzienie-350-400 g
śmietankowego twarożku( u mnie President
Twaróg śmietankowy półtłusty)-
czosnek-plastry
wędzonego łososia(ok.150 g)-łyżka tartego
parmezanu i kilka sporych
suszonych pomidorówSzpinak rozmrozić, smażyć na
maśle do odparowania całej
wody. Gdy wystygnie, dodać
żółtka, przyprawić i dokładnie wymieszać.
Białka ubić na sztywno ze szczypta
soli i połączyć delikatnie ze
szpinakiem. Całość wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, tak żeby powstał prost kąt o wymiarach ok. 20 x 30 cm. Piec ok.12 min w piekarniku nagrzanym do 220 stopni.W międzyczasie przygotować nadzienie.
Twarożek dokładnie wymieszać z
czosnkiem,
pomidory posiekać. Gdy rolada się upiecze i ostygnie nakładać na nią równomiernie
twarożek,
łososia,
pomidory, oprószyć
parmezanem i zawijać. Włożyć na parę godzin do lodówki i dopiero
potem kroić(jest o wiele łatwiej, jak wszystko się "przegryzie")

Rolada świetnie sprawdzi się jako przekąska na
stole przy wiosennym grillu, lub jako składnik piknikowego koszyka.