ßßß
Połączenie łososia i szpinaku sprawdza się wszędzie. Jako farsz naleśników, tortilli czy w makaronach. Tym razem w formie rolady. I to jakiej ;) Pod względem wartości odżywczych bije inne na głowę- białko, zdrowe tłuszcze i witaminy-tu jest wszystko. Jednak zapewniam, że walory smakowe są nie mniejsze, co z resztą widać po tempie w jakim znika ze stołu :D
"Ciasto"-300 g mrożonego szpinaku-łyżka masła(przy dobrej, teflonowej patelni można pominąć)-3 jajka(osobno białka i żółtka)-szczypta gałki muszkatowej, soli, pieprzu i czosnkuNadzienie-350-400 g śmietankowego twarożku( u mnie President Twaróg śmietankowy półtłusty)-czosnek-plastry wędzonego łososia(ok.150 g)-łyżka tartego parmezanu i kilka sporych suszonych pomidorówSzpinak rozmrozić, smażyć na maśle do odparowania całej wody. Gdy wystygnie, dodać żółtka, przyprawić i dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywno ze szczypta soli i połączyć delikatnie ze szpinakiem. Całość wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, tak żeby powstał prost kąt o wymiarach ok. 20 x 30 cm. Piec ok.12 min w piekarniku nagrzanym do 220 stopni.W międzyczasie przygotować nadzienie. Twarożek dokładnie wymieszać z czosnkiem, pomidory posiekać. Gdy rolada się upiecze i ostygnie nakładać na nią równomiernie twarożek, łososia, pomidory, oprószyć parmezanem i zawijać. Włożyć na parę godzin do lodówki i dopiero potem kroić(jest o wiele łatwiej, jak wszystko się "przegryzie")
Rolada świetnie sprawdzi się jako przekąska na stole przy wiosennym grillu, lub jako składnik piknikowego koszyka.