ßßß Cookit - przepis na Szpinakowa rolada:

Szpinakowa rolada:

nazwa

Wykonanie

Połączenie łososia i szpinaku sprawdza się wszędzie. Jako farsz naleśników, tortilli czy w makaronach. Tym razem w formie rolady. I to jakiej ;) Pod względem wartości odżywczych bije inne na głowę- białko, zdrowe tłuszcze i witaminy-tu jest wszystko. Jednak zapewniam, że walory smakowe są nie mniejsze, co z resztą widać po tempie w jakim znika ze stołu :D
"Ciasto"
-300 g mrożonego szpinaku
-łyżka masła(przy dobrej, teflonowej patelni można pominąć)
-3 jajka(osobno białka i żółtka)
-szczypta gałki muszkatowej, soli, pieprzu i czosnku
Nadzienie
-350-400 g śmietankowego twarożku( u mnie President Twaróg śmietankowy półtłusty)
-czosnek
-plastry wędzonego łososia(ok.150 g)
-łyżka tartego parmezanu i kilka sporych suszonych pomidorów
Szpinak rozmrozić, smażyć na maśle do odparowania całej wody. Gdy wystygnie, dodać żółtka, przyprawić i dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywno ze szczypta soli i połączyć delikatnie ze szpinakiem. Całość wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, tak żeby powstał prost kąt o wymiarach ok. 20 x 30 cm. Piec ok.12 min w piekarniku nagrzanym do 220 stopni.
W międzyczasie przygotować nadzienie. Twarożek dokładnie wymieszać z czosnkiem, pomidory posiekać. Gdy rolada się upiecze i ostygnie nakładać na nią równomiernie twarożek, łososia, pomidory, oprószyć parmezanem i zawijać. Włożyć na parę godzin do lodówki i dopiero potem kroić(jest o wiele łatwiej, jak wszystko się "przegryzie")
Rolada świetnie sprawdzi się jako przekąska na stole przy wiosennym grillu, lub jako składnik piknikowego koszyka.
Źródło:http://walnut-kitchen.blogspot.com/2012/05/kremowy-serek-osos-i-szpinak-czyli.html