Wykonanie



Na tę roladę miałam ochotę już dawno i w końcu zrobiłam jest pyszna, kolorowa i zdrowa na imprezkę w sam raz, przepis znalazłam na moim ulubionym blogu TU, troszkę odjęłam, troszkę dodałam.Składniki:1 opakowanie (450 g)
mrożonego szpinaku – rozmrożonego i odsączonego na sitku30 g (2 łyżki)
masła4
jajka – oddzielnie
żółtka i
białkaszczypta utartej
gałki muszkatołowejsól i
pieprzFarsz łososiowy:2 szt
twarożku śmietankowego ( Almette
jogurtowy)2 ząbki
czosnku(może być też
chrzan)8-10 dużych plastrów
wędzonego łososia(dałam za mało co widać już na zwiniętej roladzie)Wykonanie:Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 stopni.Odsączony
szpinak smażyć przez 10 minut na 2 łyżkach
oliwy. Połączyć z
masłem. Odstawić do wystygnięcia.Formę o wymiarach 20×30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Papier delikatnie natłuścić
oliwą.(Uwaga: Można także użyć jeszcze większej formy, np. blachy z piekarnika. Placek
szpinakowy będzie wtedy cieńszy.)
Szpinak połączyć z
żółtkami oraz
gałką muszkatołową i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku
solą oraz
pieprzem.
Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty
soli. Dodać do
szpinaku i delikatnie wymieszać.Masę rozprowadzić równomiernie na papierze i wstawić do piekarnika. Piec 10-12 minut aż stężeje.Placek
szpinakowy wyjąć z piekarnika, przykryć arkuszem papieru do pieczenia i odwrócić. Pozostawić przykryty z obu stron papierem aż do wystygnięcia.Ze
szpinakowego placka zdjąć papier (ten na którym się piekł). Na wierzchu rozsmarować równomiernie
twarożek. Ułożyć plastry
łososia tak aby pokryły całą powierzchnię.Zwinąć roladę wzdłuż dłuższego brzegu. Owinąć ścisło folią aluminiową i wstawić do lodówki do schłodzenia na minimum 2 godziny (a najlepiej na całą noc).Przed podaniem pokroić na plastry o grubości około 1 cm. Udekorować cząstkami
cytryny.