ßßß Cookit - przepis na rolada szpinakowo-łososiowa

rolada szpinakowo-łososiowa

nazwa

Wykonanie

Na tę roladę miałam ochotę już dawno i w końcu zrobiłam jest pyszna, kolorowa i zdrowa na imprezkę w sam raz, przepis znalazłam na moim ulubionym blogu TU, troszkę odjęłam, troszkę dodałam.
Składniki:
1 opakowanie (450 g) mrożonego szpinaku – rozmrożonego i odsączonego na sitku
30 g (2 łyżki) masła
4 jajka – oddzielnie żółtka i białka
szczypta utartej gałki muszkatołowej
sól i pieprz
Farsz łososiowy:
2 szt twarożku śmietankowego ( Almette jogurtowy)
2 ząbki czosnku(może być też chrzan)
8-10 dużych plastrów wędzonego łososia(dałam za mało co widać już na zwiniętej roladzie)
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 stopni.
Odsączony szpinak smażyć przez 10 minut na 2 łyżkach oliwy. Połączyć z masłem. Odstawić do wystygnięcia.
Formę o wymiarach 20×30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Papier delikatnie natłuścić oliwą.
(Uwaga: Można także użyć jeszcze większej formy, np. blachy z piekarnika. Placek szpinakowy będzie wtedy cieńszy.)
Szpinak połączyć z żółtkami oraz gałką muszkatołową i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Dodać do szpinaku i delikatnie wymieszać.
Masę rozprowadzić równomiernie na papierze i wstawić do piekarnika. Piec 10-12 minut aż stężeje.
Placek szpinakowy wyjąć z piekarnika, przykryć arkuszem papieru do pieczenia i odwrócić. Pozostawić przykryty z obu stron papierem aż do wystygnięcia.
Ze szpinakowego placka zdjąć papier (ten na którym się piekł). Na wierzchu rozsmarować równomiernie twarożek. Ułożyć plastry łososia tak aby pokryły całą powierzchnię.
Zwinąć roladę wzdłuż dłuższego brzegu. Owinąć ścisło folią aluminiową i wstawić do lodówki do schłodzenia na minimum 2 godziny (a najlepiej na całą noc).
Przed podaniem pokroić na plastry o grubości około 1 cm. Udekorować cząstkami cytryny.
Źródło:http://gotowanieodchudzanie.blox.pl/2013/01/rolada-szpinakowo-losiosiowa.html