ßßß
200 -225 g mrożonego szpinaku2 jajka1 łyżeczka masła2 ząbki czosnkuszczypta startej gałki muszkatołowejsól, pieprz do smaku1 serek ziołowy Philadelphia (125 g.)1 łyżka drobno posiekanego koperku5 suszonych pomidorów ( najlepiej suchych, nie z oleju)150 - 200 g wędzonego łososia w plastrach1-2 łyżeczki oliwy lub olejuSzpinak rozmrozić w garnuszku, odparować i udusić na maśle , dodając czosnek,przeciśnięty przez praskę , gałkę muszkatołową , sól i pieprz do smaku.(powinien byćwymieszać.Białka ubić na sztywno z odrobiną soli i delikatnie wymieszać ze szpinakiem. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia, za pomocą pędzelka posmarować lekko oliwą.Szpinak wylać na papier równą, cienka warstwą (ok. 25x25 cm), piec 15 min. w temp. 190 st.Po upieczeniu ciasto szpinakowe razem z papierem zwinąć w rulon i zostawić do wystudzenia. Do serka dodać posiekany koperek i bardzo drobno posiekane suszone pomidory, wymieszać. Zimne ciasto szpinakowe rozwinąć, posmarować równo serkiem , a na nim położyć warstwęplastrów łososia . Zwinąć roladę , zawinąć jak najciaśniej w folię aluminiową i włożyć dolodówki na kilka godzin. Rozwinąć i kroić ostrym nożem w ukośne plastry* Ilość składników można podwoić i przygotowac roladę na dużej blasze z piekarnika,ale wtedy warstwy są grubsze.Ten przepis z niewielkimi modyfikacjami pojawia się na różnych blogach .