Wykonanie
Od dawna miałam na myśli taką roladę ale dopiero niedawno udało mi się ją zrobić. Pierwotnie miała być z
łososiem ale jak na złośc nigdzie nie mogłam go dostać. Dlatego zastąpiłam go
szynką. Na pewno nie jest to ten sam smak ale dla mnie ważniejsze było ciasto
szpinakowe i to jak się zachowa przyz zwijaniu bo rolady robiłam już wiele
razy ale raczej
biszkoptowe lub
mięsne a szpinakowa to jednak co innego. Na szczęście okazało się, że wszystko było ok. Ładnie się zwinęła a
potem idealnie się kroiła. I gościom smakowała.

Źródło + moja masa z
serkiem mascarponeSkładniki:opakowanie (450 g)
mrożonego szpinaku – rozmrożonego i odsączonego na sitku30 g (2 łyżki)
masła4
jajka – oddzielnie
żółtka i
białkaszczypta utartej
gałki muszkatołowej1 łyżka
parmezanusól i
pieprzMasa:250 g
serka mascarpone2-3 łyżeczki
chrzanusól,
pieprzDodatkowo:
łosoś w plasterkach lub
szynkakawałki
cytrynyPiekarnik rozgrzać do temperatury 220 stopni.Odsączony
szpinak smażyć przez 10 minut na 2 łyżkach
oliwy. Połączyć z
masłem. Odstawić do wystygnięcia. Formę o wymiarach 20×30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Papier delikatnie natłuścić
oliwą.
Szpinak połączyć z
żółtkami oraz
gałką muszkatołową i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku
solą oraz
pieprzem.
Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty
soli. Dodać do
szpinaku i delikatnie wymieszać. Masę rozprowadzić równomiernie na papierze i wstawić do piekarnika. Piec 10-12 minut aż stężeje. W tym czasie wymieszać
serek mascarpone z
chrzanem, doprawic
solą i
pieprzem. Placek
szpinakowy wyjąć z piekarnika, oprószyć tartym
parmezanem, przykryć arkuszem papieru do pieczenia i odwrócić. Pozostawić przykryty z obu stron papierem aż do wystygnięcia. Ze
szpinakowego placka zdjąć papier (ten na którym się piekł). Na wierzchu rozsmarować równomiernie masę
serową. Ułożyć plastry
szynki lub
łososia tak aby pokryły całą powierzchnię. Zwinąć roladę wzdłuż dłuższego brzegu. Owinąć ścisło folią aluminiową i wstawić do lodówki do schłodzenia na minimum 2 godziny (a najlepiej na całą noc). Przed podaniem pokroić na plastry o grubości około 1 cm. Udekorować cząstkami
cytryny.Smacznego:)