Wykonanie

Do Islandzkich smaków
wrócę za jakiś czas. Dziś podam przepis na roladę z ciasta zrobionego ze
szpinaku, faszerowanego
serkiem chrzanowym i
szynką. Rolada jest prosta w wykonaniu i wygląda rewelacyjnie. Przepis ten dostałam od mojej teściowe która robi ją również zastępując
chrzanowy serek serkiem czosnkowym, a
szynkę wędzonym łososiem.Składniki:450g
mrożonego szpinakumasłosólpieprz4 ząbki
czosnkugałka muszkatołowa4
żółtka4
białka2
serki almette chrzanoweszynkaWykonanie:
Szpinak rozgrzać na
maśle, doprawić
solą,
pieprzem, zmiażdżonym
czosnkiem i
gałką muszkatołową. Dusić przez około 10 minut.
Szpinak ostudzić, posiekać dodać 4
żółtka i wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać do
szpinaku i delikatnie wymieszać.Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia, delikatnie rozłożyć na niej ciasto. Piec przez 15 minut w temperaturze 190 o C.Ciasto ostudzić, posmarować
serkami a następnie położyć na wierzch plastry
szynki. Ciasto zwinąć w roladę, obwinąć w folę aluminiową lub papier do pieczenia i wstawić do lodówki na conajmniej 12 godzin.kroić na grube plastry.

