ßßß Cookit - przepis na Rolada Szpinakowa

Rolada Szpinakowa

nazwa

Wykonanie

Do Islandzkich smaków wrócę za jakiś czas. Dziś podam przepis na roladę z ciasta zrobionego ze szpinaku, faszerowanego serkiem chrzanowym i szynką. Rolada jest prosta w wykonaniu i wygląda rewelacyjnie. Przepis ten dostałam od mojej teściowe która robi ją również zastępując chrzanowy serek serkiem czosnkowym, a szynkę wędzonym łososiem.
Składniki:
450g mrożonego szpinaku
masło
sól
pieprz
4 ząbki czosnku
gałka muszkatołowa
4 żółtka
4 białka
2 serki almette chrzanowe
szynka
Wykonanie:
Szpinak rozgrzać na maśle, doprawić solą, pieprzem, zmiażdżonym czosnkiem i gałką muszkatołową. Dusić przez około 10 minut.
Szpinak ostudzić, posiekać dodać 4 żółtka i wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać do szpinaku i delikatnie wymieszać.
Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia, delikatnie rozłożyć na niej ciasto. Piec przez 15 minut w temperaturze 190 o C.
Ciasto ostudzić, posmarować serkami a następnie położyć na wierzch plastry szynki. Ciasto zwinąć w roladę, obwinąć w folę aluminiową lub papier do pieczenia i wstawić do lodówki na conajmniej 12 godzin.
kroić na grube plastry.
Źródło:http://mama-gotuje.blogspot.com/2013/09/rolada-szpinakowa.html