ßßß Cookit - przepis na Rolada szpinakowa z łososiem i kaparami

Rolada szpinakowa z łososiem i kaparami

nazwa

Wykonanie

Jakiś czas temu podawałam przepis na roladę szpinakową z szynką i serkiem almette . Dziś proponuje inną wersję tej rolady czyli rolada szpinakowa faszerowana serkiem almette, wędzonym łososiem i kaparami. Obie rolady są pyszne i ładnie się prezentują ale osobiście wolę tą wersję. Według mnie łosoś i kapary idealnie pasują do ciasta szpinakowego.
Składniki:
450g mrożonego szpinaku
masło
sól
pieprz
4 ząbki czosnku
gałka muszkatołowa
4 żółtka
4 białka
2 serki almette śmietankowe
kilka plastrów wędzonego łososia
kapary
Wykonanie:
Szpinak rozgrzać na maśle, doprawić solą, pieprzem, zmiażdżonym czosnkiem i gałką muszkatołową. Dusić przez około 10 minut.
Szpinak ostudzić, posiekać dodać 4 żółtka i wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać do szpinaku i delikatnie wymieszać.
Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia, delikatnie rozłożyć na niej ciasto. Piec przez 15 minut w temperaturze 190 o C.
Ciasto ostudzić, posmarować serkami a następnie położyć na wierzch plastry łososia i posypać równomiernie kaparami. Ciasto zwinąć w roladę, obwinąć w folę aluminiową lub papier do pieczenia i wstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin.
Kroić na grube plastry
Źródło:http://mama-gotuje.blogspot.com/2014/12/rolada-szpinakowa-z-ososiem-i-kaparami.html