ßßß Cookit - przepis na ROLADA SZPINAKOWA Z ŁOSOSIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI

ROLADA SZPINAKOWA Z ŁOSOSIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI

nazwa

Wykonanie

Czy patrząc na to danie przychodzi Wam na myśl „dieta odchudzająca”?
Ta rolada ma same zalety: wspaniały smak i intrygujący wygląd, zawiera szpinak (źródło witamin, szczególnie A, B, PP i C, żelaza, manganu, magnezu, miedzi, wapnia, fosforu i jodu, a także niezbędnych makroelementów, takich jak sód, czy potas) oraz łososia (bogate źródło białka, kwasu Omega-3, który dba o dobrą kondycję naszego serca i całego układu krążenia).
Wbrew pozorom nie jest trudna do zrobienia, ani wybitnie czasochłonna. Idealnie sprawdzi się jako przystawka na przyjęciu albo jako jedno z dań Wigilijnych.
Przepis pochodzi z jednej z moich ulubionych książek kulinarnych pt. „Wykwintna kuchnia światowa” Mary Berry
Uwaga:)
Dla urozmaicenia roladę zrobiłam w połowie z łososiem, a w połowie z suszonymi pomidorami. W ten sposób „za jednym zamachem” miałam po 10 porcji w dwóch rodzajach :)
Tak naprawdę, każdy może „puścić wodze fantazji” i stworzyć swoją „autorską” wersję rolady.
Ja mogę podpowiedzieć kilka wariantów:
twarożek – można doprawić chrzanem; świeżymi ziołami i czosnkiem;
łosoś – w jego miejsce można włożyć szynkę parmeńska; kawior;
suszone pomidory – można je zastąpić (lub do nich dodać) posiekane oliwki; świeżą paprykę drobno pokrojoną;
Najważniejsze to znaleźć swoją ulubioną kombinację smaków, a składniki dobrać tak, aby rolada była kolorowa ;)
Składniki: (18-20 porcji)
1 opakowanie (450 g) mrożonego szpinaku – rozmrożonego i odsączonego na sitku
30 g (2 łyżki) masła
4 jajka – oddzielnie żółtka i białka
szczypta utartej gałki muszkatołowej
1 łyżka parmezanu
sól i pieprz
Farsz łososiowy: (na całą roladę)
1-2 szt twarożku śmietankowego (np. Philadelphia light lub Almette jogurtowy)
8-10 dużych plastrów wędzonego łososia
Farsz pomidorowy: (na całą roladę)
1 opakowanie twarożku śmietankowego (np. Philadelphia light lub Almette jogurtowy)
10-15 suszonych pomidorów – odsączonych z oliwy i drobno posiekanych*
* Uwaga: W środek rolady można kłaść także całe pomidory suszone, ale wtedy trudniej jest pokroić gotową roladę.
Dodatkowo:
papier do pieczenia
bardzo ostry nóż do krojenia rolady
cytryna pokrojona na ósemki – do dekoracji
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 stopni.
Odsączony szpinak smażyć przez 10 minut na 2 łyżkach oliwy. Połączyć z masłem. Odstawić do wystygnięcia.
Formę o wymiarach 20×30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Papier delikatnie natłuścić oliwą.
(Uwaga: Można także użyć jeszcze większej formy, np. blachy z piekarnika. Placek szpinakowy będzie wtedy cieńszy.)
Szpinak połączyć z żółtkami oraz gałką muszkatołową i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Dodać do szpinaku i delikatnie wymieszać.
Masę rozprowadzić równomiernie na papierze i wstawić do piekarnika. Piec 10-12 minut aż stężeje.
Placek szpinakowy wyjąć z piekarnika, oprószyć tartym parmezanem, przykryć arkuszem papieru do pieczenia i odwrócić. Pozostawić przykryty z obu stron papierem aż do wystygnięcia.
Ze szpinakowego placka zdjąć papier (ten na którym się piekł). Na wierzchu rozsmarować równomiernie twarożek. Ułożyć plastry łososia (lub posiekane suszone pomidory) tak aby pokryły całą powierzchnię.
Zwinąć roladę wzdłuż dłuższego brzegu. Owinąć ścisło folią aluminiową i wstawić do lodówki do schłodzenia na minimum 2 godziny (a najlepiej na całą noc).
Przed podaniem pokroić na plastry o grubości około 1 cm. Udekorować cząstkami cytryny.
Smacznego:)
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2010/11/19/rolada-szpinakowa-z-lososiem-i-suszonymi-pomidorami