ßßß Cookit - przepis na Pyszne śledzie po kaszubsku

Pyszne śledzie po kaszubsku

nazwa

Wykonanie

Zdradzę Wam strasznie tajemny sekret, w sprawie śledzi, chcecie? Jak już mam dobre wiaderko śledzi i wrzucę je do moczenia, to trochę szkoda mi zrobić je tylko na jeden albo dwa sposoby. Kombinuję więc jakie tym razem będą i robię malutkie porcje, takie na raz dla 4-5 osób. Część wkładam do szwedzkiej zalewy z octem na słodko i robię potem śledzie w kawie albo śledzie z jagodami . Część śledzi moczę w mleku na szubę, do sałatki ziemniaczanej ze śledziem albo do wykwintnych śledzi w cytrynie . A potem widzę, że jeszcze zostało trochę płatów, to może śledź czerwony z piernikiem ? i obowiązkowo spory słoik śledzi po kaszubsku !
Na Kaszubach lubią śledzie i często je podają. Pamiętam kiedyś genialną sałatkę śledziową, którą jadłam w Kaszubskiej Strzesze lata temu, szkoda, że nie rozłożyłam jej wówczas na czynniki pierwsze. Te moje śledzie przyrządzane "po kaszubsku" podejrzałam kiedyś w jakimś programie kulinarnym o kuchni regionalnej z Kaszub. Słony śledź ożeniony z karmelizowaną cebulą i pomidorami jest jednym z moich ulubionych połączeń. Dodaję do niego mojej produkcji suszone śliwki i troszkę natki pietruszki. Pozwalam śledziom przegryźć się przez 2-3 dni, a potem już nic nie jest w stanie mnie powstrzymać przed wyjadaniem ich prosto ze słoika…
Słodkie i słone, kwaśne i ostre łączą się w magiczny sposób. Pokochajcie śledzie po kaszubsku tak jak ja, są tego warte. To moja stara, zardzewiała miłość, rdzawa jak te śledzie
Robi się je naprawdę szybko, a sos do śledzi dosmacza się wg własnego gustu jeszcze na ciepło, przed dodaniem śledzi.
10 filetów śledziowych matiasów
200g cebuli cukrowej pokrojonej w piórka
50g oleju rzepakowego + 100g
4 łyżki cukru
suszone śliwki - taka mała garść
ok 1/3 łyżeczki soli
1 łyżeczka majeranku
kilka ziaren pieprzu
kilka ziaren ziela angielskiego
2-3 świeże listki laurowe
150-200g przecieru pomidorowego
szczypta mielonych płatków chilli
kilka listków natki pietruszki
Filety wymocz w lodowatej wodzie przez kilka godzin - zmieniaj wodę 2-3 razy i koniecznie trzymaj je w lodówce. Odsącz śledzie i wymocz przez godzinę w mleku, potem wypucz z mleka i dokładnie osusz na ręczniku papierowym. Czas moczenia śledzi w wodzie zależy od stopnia ich słoności. Po prostu trzeba próbować po kawałku śledzia czy to "już".
Rozgrzej olej i podsmaż na szklisto piórka cebuli, po chwili dodaj cukier i pozwól by lekko się skarmelizował. Dodaj pokrojone śliwki, majeranek, liście laurowe, ziele, pieprz i szczyptę soli, a następnie wmieszaj przecier pomidorowy i pozostaw na maleńkim ogniu jeszcze 1-2 minuty. Teraz możesz dodać pozostały olej. Spróbuj sos i ewentualnie wyreguluj ilość cukru i soli. Dopraw sos świeżo mieloną chilli - do smaku. Odstaw sos do przestudzenia.
Filety osusz dokładnie na ręczniku papierowym, pokrój w długie paski i przełóż do zimnego sosu, dodaj pocięte na mniejsze kawałki listki natki. Odstaw śledzie na co najmniej dobę do lodówki, a najlepsze będą po 2-3 dniach.
Źródło:http://www.chillibite.pl/2013/12/pyszne-sledzie-po-kaszubsku.html