Wykonanie
Zdradzę Wam strasznie tajemny sekret, w sprawie
śledzi, chcecie? Jak już mam dobre wiaderko
śledzi i wrzucę je do moczenia, to trochę szkoda mi zrobić je tylko na jeden albo dwa sposoby. Kombinuję więc jakie tym razem będą i robię malutkie porcje, takie na raz dla 4-5 osób. Część wkładam do szwedzkiej zalewy z
octem na słodko i robię
potem śledzie w
kawie albo
śledzie z
jagodami . Część
śledzi moczę w
mleku na szubę, do sałatki ziemniaczanej ze
śledziem albo do wykwintnych
śledzi w
cytrynie . A
potem widzę, że jeszcze zostało trochę płatów, to może
śledź czerwony z piernikiem ? i obowiązkowo spory słoik
śledzi po kaszubsku !

Na Kaszubach lubią
śledzie i często je podają. Pamiętam kiedyś genialną
sałatkę śledziową, którą
jadłam w Kaszubskiej Strzesze lata temu, szkoda, że nie rozłożyłam jej wówczas na czynniki pierwsze. Te moje
śledzie przyrządzane "po kaszubsku" podejrzałam kiedyś w jakimś programie kulinarnym o kuchni regionalnej z Kaszub. Słony
śledź ożeniony z karmelizowaną
cebulą i
pomidorami jest jednym z moich ulubionych połączeń. Dodaję do niego mojej produkcji
suszone śliwki i troszkę
natki pietruszki. Pozwalam
śledziom przegryźć się przez 2-3 dni, a
potem już nic nie jest w stanie mnie powstrzymać przed wyjadaniem ich prosto ze słoika…

Słodkie i słone, kwaśne i ostre łączą się w magiczny sposób. Pokochajcie
śledzie po kaszubsku tak jak ja, są tego warte. To moja stara, zardzewiała miłość, rdzawa jak te
śledzie…Robi się je naprawdę szybko, a sos do
śledzi dosmacza się wg własnego gustu jeszcze na ciepło, przed dodaniem
śledzi.10
filetów śledziowych matiasów200g
cebuli cukrowej pokrojonej w piórka50g
oleju rzepakowego + 100g4 łyżki
cukrususzone śliwki - taka mała garśćok 1/3 łyżeczki
soli1 łyżeczka
majerankukilka ziaren
pieprzukilka ziaren
ziela angielskiego2-3 świeże
listki laurowe150-200g
przecieru pomidorowegoszczypta mielonych
płatków chillikilka listków
natki pietruszkiFilety wymocz w lodowatej wodzie przez kilka godzin - zmieniaj
wodę 2-3
razy i koniecznie trzymaj je w lodówce. Odsącz
śledzie i wymocz przez godzinę w
mleku,
potem wypucz z
mleka i dokładnie osusz na ręczniku papierowym. Czas moczenia
śledzi w wodzie zależy od stopnia ich słoności. Po prostu trzeba próbować po kawałku
śledzia czy to "już".Rozgrzej
olej i podsmaż na szklisto piórka
cebuli, po chwili dodaj
cukier i pozwól by lekko się skarmelizował. Dodaj pokrojone
śliwki,
majeranek,
liście laurowe, ziele,
pieprz i szczyptę
soli, a następnie wmieszaj
przecier pomidorowy i pozostaw na maleńkim ogniu jeszcze 1-2 minuty. Teraz możesz dodać pozostały
olej. Spróbuj sos i ewentualnie wyreguluj ilość
cukru i
soli. Dopraw sos świeżo mieloną
chilli - do smaku. Odstaw sos do przestudzenia.Filety osusz dokładnie na ręczniku papierowym, pokrój w długie paski i przełóż do zimnego sosu, dodaj pocięte na mniejsze kawałki listki
natki. Odstaw
śledzie na co najmniej dobę do lodówki, a najlepsze będą po 2-3 dniach.