Wykonanie
Naszą kolejną
śledziową propozycją, są
śledzie po kaszubsku. Najpierw się je marynuje przez kilka godzin w aromatycznej marynacie
ziołowej, a później podaje z pachnącym, lekko
pomidorowym sosem. Idealna pozycja dla osób uwielbiających sosy (i
śledzie) we wszelkiej postaci :)


Potrawa wolna od glutenu.Ilość porcji: 2Składniki:250g
filetów śledziowych a’la
matjasMarynata:

70ml
octu winnego250ml
wody2 ziarnka
ziela angielskiego2 ziarenka
pieprzu¼ łyżeczki białej
gorczycy1
liść laurowy1 łyżeczka
cukruSos:2
cebuleGarść
rodzynek3 łyżki
przecieru pomidorowego½ łyżki
cukruOlej rzepakowy50 ml gorącej
wodyPrzyprawy: świeżo mielona
sól, świeżo mielony
pieprz, Szczypta
ziela angielskiego mielonegoFilety płuczemy i jeśli są mocno słone umieszczamy na kilka godzin w zimnej wodzie. W przypadku, kiedy filety nie są zbyt słone umieszczamy je od razu w marynacie. Składniki zalewy umieszczamy w garnuszku i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu około 10 minut. Przestudzamy, a następnie wkładamy
śledzie. Całość umieszczamy w lodówce na całą noc.Na patelni rozgrzewamy nieco
oleju.
Cebule kroimy w piórka i wrzucamy na patelnie. Smażymy na złoty kolor. Następnie dodajemy
cukier oraz
przyprawy,
rodzynki i
koncentrat pomidorowy. Gotujemy około 2-3 minuty, aż sos się nieco zredukuje. Filety wyjmujemy z zalewy, zawijamy w koreczki. Sos umieszczamy na talerzu, układamy na tym koreczki i opcjonalnie obsypujemy
natką pietruszki. Ewentualnie filety podajemy polane sosem. Smacznego.
