ßßß Cookit - przepis na Śledzie po kaszubsku

Śledzie po kaszubsku

nazwa

Wykonanie

Naszą kolejną śledziową propozycją, są śledzie po kaszubsku. Najpierw się je marynuje przez kilka godzin w aromatycznej marynacie ziołowej, a później podaje z pachnącym, lekko pomidorowym sosem. Idealna pozycja dla osób uwielbiających sosy (i śledzie) we wszelkiej postaci :)
Potrawa wolna od glutenu.
Ilość porcji: 2
Składniki:
250g filetów śledziowych a’la matjas
Marynata:
70ml octu winnego
250ml wody
2 ziarnka ziela angielskiego
2 ziarenka pieprzu
¼ łyżeczki białej gorczycy
1 liść laurowy
1 łyżeczka cukru
Sos:
2 cebule
Garść rodzynek
3 łyżki przecieru pomidorowego
½ łyżki cukru
Olej rzepakowy
50 ml gorącej wody
Przyprawy: świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz, Szczypta ziela angielskiego mielonego
Filety płuczemy i jeśli są mocno słone umieszczamy na kilka godzin w zimnej wodzie. W przypadku, kiedy filety nie są zbyt słone umieszczamy je od razu w marynacie. Składniki zalewy umieszczamy w garnuszku i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu około 10 minut. Przestudzamy, a następnie wkładamy śledzie. Całość umieszczamy w lodówce na całą noc.
Na patelni rozgrzewamy nieco oleju. Cebule kroimy w piórka i wrzucamy na patelnie. Smażymy na złoty kolor. Następnie dodajemy cukier oraz przyprawy, rodzynki i koncentrat pomidorowy. Gotujemy około 2-3 minuty, aż sos się nieco zredukuje. Filety wyjmujemy z zalewy, zawijamy w koreczki. Sos umieszczamy na talerzu, układamy na tym koreczki i opcjonalnie obsypujemy natką pietruszki. Ewentualnie filety podajemy polane sosem. Smacznego.
Źródło:http://kolizjesmakow.blogspot.com/2014/12/sledzie-po-kaszubsku.html