Wykonanie
Wyjmuję go z pieca ukradkiem, staram się
mieć mnóstwo zajęć przy okazji, by dać mu czas. Czas na stężenie, przestygnięcie, uspokojenie, przegryzienie smaków. Przed wieczorem wybieram dobry film, ale jeszcze pędzę by Go schować do lodówki. Film musi być dobry, żeby nie kusiło, żeby nie bawić się w nocną, lodówkową Nigellę. Rano, raniutko, gdy cały dom będzie spał, wyjmę Go ze spiżarni, rozepnę formę, obsypię boki tłuczonymi
orzechami, oprószę
cynamonem. Zaparzę café vergnano, dodam ubite na puch, pieniste
mleko, zamieszam długą łyżeczką. Spadają na wietrze ostatnie liście z białych brzóz, kot wygrzewa się w listopadowych błyskach słońca. Poranna latte i zniewalający sernik
dyniowy, dobry dzień nadchodzi...

Słuchacie Joe Cockera ? Właśnie wyszedł jego świeżutki krążek " Fire it Up ", ku mojemu zaskoczeniu, nie ma nic a nic z niego na youtube, no może oprócz zajawki tytułowego singla :) najchętniej zagrałabym Wam teraz to, czego właśnie słucham - " I'll Walk in the Sunshine Again " albo " You Don't Know What You're Doing To Me " (klik!!) - qrcze fajna ta płyta!Jeszcze nie wiecie co ja Wam robię... tym sernikiem! Wilgotny, delikatny, rozpływający się w ustach, lekko korzenny i tak delikatny, jakby go nie było. Kto powiedział, że
dynia to tylko na ostro, na kwaśno, w przetworach, w cejlońskim
curry, kremowej zupie z
mlekiem kokosowym, czy klasycznym pumpkin pie? Tym razem będzie niegrzesznie, prawie nie słodko, będzie pachniało
cynamonem i ... najlepiej z nikim się nie dzielić. Ot taki on właśnie jest - lekuchny sernik
dyniowy :)

Rok temu wyszperałam przepis na ten sernik z KUCHNI, a
potem poddałam niewielkim modyfikacjom. A wiecie, że Magazyn Kuchnia jest już dostępny w wersji na iPada ? żałuję tylko, że nie ma opcji próbnego numeru, żeby zobaczyć jak to wszystko chodzi. I tak sobie jeszcze dumam, że jako stały prenumerator (tak tak, ja wciąż od kilkunastu lat czekam na listonosza z Kuchnią pod koniec miesiąca), chciałabym
mieć opcję za nieduże kilka złotych extra wersję mobilną magazynu. Czy to nie zachęcałoby dodatkowo do podtrzymywania prenumeraty? A jeśli obie wersje chciałabym
mieć - czy muszę podwójnie płacić? Hilfe - Kuchnio
droga, zróbcie coś z tym!2 szklanki = ok. 650g
pure z dyni750g tłustego
twarogu sernikowego (np. czerwona Piątnica w wiaderku)40g
mąki ziemniaczanej5-6
jajek (ok 340g masy jajecznej)1/2 łyżeczki ekstraktu
wanilii,1/2 łyżeczki mielonego
cynamonu,1 łyżeczka quatre épices*200g
cukru pudru200g kwaśnej
śmietany 18% + 40g
cukruNajpierw przygotuj
pure z dyni. Możesz je zrobić na dwa sposoby:pokroić
dynię w kostkę, ułożyć na blasze pokrytej pergaminem, piec ok 45 min w piekarniku nagrzanym do 180°C, a następnie zmiksować o odmierzyć 2 szklanki, czyli ok 650g.zetrzeć miąższ z dyni na grubej tarce, włożyć do garnka, dodać ok 3 łyżek
wody i dusić na maleńkim ogniu aż całkowicie się rozpadnie - ok 15 minut pod przykryciem i ok 15 min bez przykrycia, by
dynia odparowała. Odmierzyć 2 szklanki, czyli ok 650g.
Pure z dyni wystudź, a w międzyczasie przygotuj tortownicę o średnicy 21cm - wyłóż boki i dno papierem do pieczenia, a od zewnątrz dokładnie
uwiń folią alu - sernik będzie pieczony w kąpieli
wodnej, zatem tortownica musi być szczelna.Zimne
pure z dyni wymieszaj w mikserze z
twarogiem i
mąką ziemniaczaną. Cały czas ubijając, dodawaj
jajka po jednym,
potem ekstrakt
wanilii,
przyprawy, a następnie
cukier puder. Przelej masę
dyniowo-
serową do przygotowanej tortownicy i wstaw do głębszej blachy. Wlej do blachy wrzątek do wysokości ok 2/3 tortownicy. Piecz ok 90-120min w temperaturze 160°C (u mnie podwójny dół i góra).Gdy poruszysz tortownicę, powierzchnia sernika będzie ścięta i nie będzie drżał środek, wysuń blachę, wylej na wierzchu
śmietanę wymieszaną z
cukrem i wyrównaj powierzchnię. Wsuń blachę jeszcze na 15-18 minut do piekarnika, a następnie wystaw tortownicę na kratkę, zdejmij zewnętrzną warstwę folii alu i odstaw do całkowitego ostudzenia na ok 3 godziny. Po tym czasie wstaw sernik na kilka godzin do lodówki (najlepiej na noc i nie rozpinając tortownicy). Następnego dnia rozepnij formę, obsyp boki tłuczonymi
orzechami laskowymi lub ziemnymi i oprósz z wierzchu
cynamonem. Sernik powinien być przechowywany w lodówce.Podpowiedź - jeśli wolisz, by spód sernika był mniej wilgotny, możesz wylewać masę
serową na przygotowany spód
ciasteczkowy wyłożony na dnie tortownicy: utłuczone 150
ciasteczek maślanych,
czekoladowych lub digestiwe, wymieszanych z 50g roztopionego
masła.* quatre épices - francuska mieszanka czterech przypraw, w skład której wchodzi
cynamon,
goździki,
pieprz i
gałka muszkatołowa .

P.S. w blasku lodówkowych reflektorów kusi jak diabli!