ßßß
Słuchacie Joe Cockera ? Właśnie wyszedł jego świeżutki krążek " Fire it Up ", ku mojemu zaskoczeniu, nie ma nic a nic z niego na youtube, no może oprócz zajawki tytułowego singla :) najchętniej zagrałabym Wam teraz to, czego właśnie słucham - " I'll Walk in the Sunshine Again " albo " You Don't Know What You're Doing To Me " (klik!!) - qrcze fajna ta płyta!Jeszcze nie wiecie co ja Wam robię... tym sernikiem! Wilgotny, delikatny, rozpływający się w ustach, lekko korzenny i tak delikatny, jakby go nie było. Kto powiedział, że dynia to tylko na ostro, na kwaśno, w przetworach, w cejlońskim curry, kremowej zupie z mlekiem kokosowym, czy klasycznym pumpkin pie? Tym razem będzie niegrzesznie, prawie nie słodko, będzie pachniało cynamonem i ... najlepiej z nikim się nie dzielić. Ot taki on właśnie jest - lekuchny sernik dyniowy :)
Rok temu wyszperałam przepis na ten sernik z KUCHNI, a potem poddałam niewielkim modyfikacjom. A wiecie, że Magazyn Kuchnia jest już dostępny w wersji na iPada ? żałuję tylko, że nie ma opcji próbnego numeru, żeby zobaczyć jak to wszystko chodzi. I tak sobie jeszcze dumam, że jako stały prenumerator (tak tak, ja wciąż od kilkunastu lat czekam na listonosza z Kuchnią pod koniec miesiąca), chciałabym mieć opcję za nieduże kilka złotych extra wersję mobilną magazynu. Czy to nie zachęcałoby dodatkowo do podtrzymywania prenumeraty? A jeśli obie wersje chciałabym mieć - czy muszę podwójnie płacić? Hilfe - Kuchnio droga, zróbcie coś z tym!2 szklanki = ok. 650g pure z dyni750g tłustego twarogu sernikowego (np. czerwona Piątnica w wiaderku)40g mąki ziemniaczanej5-6 jajek (ok 340g masy jajecznej)1/2 łyżeczki ekstraktu wanilii,1/2 łyżeczki mielonego cynamonu,1 łyżeczka quatre épices*200g cukru pudru200g kwaśnej śmietany 18% + 40g cukruNajpierw przygotuj pure z dyni. Możesz je zrobić na dwa sposoby:pokroić dynię w kostkę, ułożyć na blasze pokrytej pergaminem, piec ok 45 min w piekarniku nagrzanym do 180°C, a następnie zmiksować o odmierzyć 2 szklanki, czyli ok 650g.zetrzeć miąższ z dyni na grubej tarce, włożyć do garnka, dodać ok 3 łyżek wody i dusić na maleńkim ogniu aż całkowicie się rozpadnie - ok 15 minut pod przykryciem i ok 15 min bez przykrycia, by dynia odparowała. Odmierzyć 2 szklanki, czyli ok 650g.Pure z dyni wystudź, a w międzyczasie przygotuj tortownicę o średnicy 21cm - wyłóż boki i dno papierem do pieczenia, a od zewnątrz dokładnie uwiń folią alu - sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej, zatem tortownica musi być szczelna.Zimne pure z dyni wymieszaj w mikserze z twarogiem i mąką ziemniaczaną. Cały czas ubijając, dodawaj jajka po jednym, potem ekstrakt wanilii, przyprawy, a następnie cukier puder. Przelej masę dyniowo-serową do przygotowanej tortownicy i wstaw do głębszej blachy. Wlej do blachy wrzątek do wysokości ok 2/3 tortownicy. Piecz ok 90-120min w temperaturze 160°C (u mnie podwójny dół i góra).Gdy poruszysz tortownicę, powierzchnia sernika będzie ścięta i nie będzie drżał środek, wysuń blachę, wylej na wierzchu śmietanę wymieszaną z cukrem i wyrównaj powierzchnię. Wsuń blachę jeszcze na 15-18 minut do piekarnika, a następnie wystaw tortownicę na kratkę, zdejmij zewnętrzną warstwę folii alu i odstaw do całkowitego ostudzenia na ok 3 godziny. Po tym czasie wstaw sernik na kilka godzin do lodówki (najlepiej na noc i nie rozpinając tortownicy). Następnego dnia rozepnij formę, obsyp boki tłuczonymi orzechami laskowymi lub ziemnymi i oprósz z wierzchu cynamonem. Sernik powinien być przechowywany w lodówce.Podpowiedź - jeśli wolisz, by spód sernika był mniej wilgotny, możesz wylewać masę serową na przygotowany spód ciasteczkowy wyłożony na dnie tortownicy: utłuczone 150 ciasteczek maślanych, czekoladowych lub digestiwe, wymieszanych z 50g roztopionego masła.* quatre épices - francuska mieszanka czterech przypraw, w skład której wchodzi cynamon, goździki, pieprz i gałka muszkatołowa .
P.S. w blasku lodówkowych reflektorów kusi jak diabli!