ßßß Cookit - przepis na Ciasteczka dyniowe

Ciasteczka dyniowe

nazwa

Wykonanie

Nadszedł czas na dynię! Zawsze chciałam jej spróbować i w tym roku wreszcie się udało. Dynie w sklepie były tak wielkie, że mąż się śmiał – że będę musiała je turlać do kasy
Na początek dyniowe ciasteczka znalezione na forum cincin . Są aromatyczna, mięciutkie i pulchne – rozpływają się w ustach. Moja córeczka aż mruczała z radości kiedy wcinała kolejne
A w nagrodę dała mi kwiatuszek (tak naprawdę kupiła go oczywiscie niania – ale czy to ważne!).
Edycja – wpis archiwalny przeniesiony ze starego bloga .
Ciastka :
2 1/2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki mielonych goździków
1/2 łyżeczki soli
1/2 szklanki zmiękczonego masła
1 1/2 szklanki cukru
1 szklanka przecieru dyniowego z puszki
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Glazura (ja zrezygnowałam z glazury):
2 szklanki cukru pudru
3 łyżki mleka
1 łyżka rozpuszczonego masła
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1. Nagrzej piekarnik do 175‘C. Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, gałkę, goździki i sól; odstaw na bok.
2. W średniej misce utrzyj masło i cukier. Dodaj dynię, jajko i łyżeczkę ekstraktu waniliowego, ucieraj aż masa będzie kremowa. Wmieszaj suche składniki. Ciasteczka nakładaj na papier do pieczenia łyżką, lekko spłaszcz
3. Piecz 15-20 minut w nagrzanym piekarniku. Ostudź ciastka, posmaruj glazurą
4. Aby zrobić glazurę: wymieszaj cukier puder, mleko, masło i ekstrakt.
Dodaj mleka, jeśli trzeba.
Źródło:http://wypieczwymaluj.pl/?p=1399