Wykonanie
Nadszedł czas na
dynię! Zawsze chciałam jej spróbować i w tym roku wreszcie się udało.
Dynie w sklepie były tak wielkie, że mąż się śmiał – że
będę musiała je turlać do kasyNa początek
dyniowe ciasteczka znalezione na forum cincin . Są aromatyczna, mięciutkie i pulchne – rozpływają się w ustach. Moja córeczka aż mruczała z radości kiedy wcinała kolejneA w nagrodę dała mi kwiatuszek (tak naprawdę kupiła go oczywiscie niania – ale czy to ważne!).Edycja – wpis archiwalny przeniesiony ze starego bloga .
Ciastka :2 1/2 szklanki
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody2 łyżeczki
cynamonu1/2 łyżeczki
gałki muszkatołowej1/2 łyżeczki mielonych
goździków1/2 łyżeczki
soli1/2 szklanki zmiękczonego
masła1 1/2 szklanki
cukru1 szklanka przecieru
dyniowego z puszki1
jajko1 łyżeczka ekstraktu
waniliowegoGlazura (ja zrezygnowałam z glazury):2 szklanki
cukru pudru3 łyżki
mleka1 łyżka rozpuszczonego
masła1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego1. Nagrzej piekarnik do 175‘C. Wymieszaj
mąkę,
proszek do pieczenia,
sodę,
cynamon, gałkę,
goździki i
sól; odstaw na bok.2. W średniej misce utrzyj
masło i
cukier. Dodaj
dynię,
jajko i łyżeczkę ekstraktu
waniliowego, ucieraj aż masa będzie kremowa. Wmieszaj suche składniki.
Ciasteczka nakładaj na papier do pieczenia łyżką, lekko spłaszcz3. Piecz 15-20 minut w nagrzanym piekarniku. Ostudź
ciastka, posmaruj glazurą4. Aby zrobić glazurę: wymieszaj
cukier puder,
mleko,
masło i ekstrakt.Dodaj
mleka, jeśli trzeba.

