Wykonanie

Najlepsze
ciasteczka, jakie upiekłam tej jesieni! Przed pojawieniem się tego posta piekłam je już trzy
razy, bo znikają w zastraszającym tempie ;) Są miękkie, przypominają konsystencją biszkopciki, a jedzone zaraz po wyjęciu z piekarnika, mają pyszną, chrupiącą skórkę. Po wystudzeniu najlepiej smakują polane lukrem. W smaku przypominają pierniczki norymberskie, ale do ich przygotowania nie potrzeba aż tylu składników. Piekłam zarówno wersję pszenną, jak i bezglutenową,
ciasteczka można było ledwo rozróżnić
między sobą. Jeśli chodzi o
dynię (dle niektórych będącą kontrowersyjnym dodatkiem), moim zdaniem nie czuć jej w cieście, nadaje mu za to lekką wilgotność i sprawia, że
ciasteczka nie
tracą szybko świeżości. To jeden z tych przepisów, które trzeba wypróbować - genialne efekty, przy małym nakładzie pracy! :)Składniki (na ok. 30-35
ciastek):Ciasto:2 i 1/2 szklanki
mąki pszennej (bezglutenowcy: 1 i 1/2 szkl.
mąki gryczanej, 1/2 szkl. kukurydzianej, 1/2 szkl. ziemniaczanej)1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody2 łyżeczki
cynamonu1/2 łyżeczki zmielonych
goździków i 1/2 łyżeczki
gałki muszkatołowej (zastępuję 1 łyżeczką
przyprawy do piernika)1/2 łyżeczki
soli115 g miękkiego
masła1 i 1/2 szklanki
cukru1 szklanka
dyniowego puree1
jajko1 łyżeczka ekstraktu z
waniliiLukier:1 szklanka
cukru pudru1-1,5 łyżki
mleka1 łyżeczka roztopionego
masłaparę kropli ekstraktu z
waniliiW misce wymieszać suche składniki:
mąkę,
poszek do pieczenia,
sodę,
przyprawy i
sól, odstawić. W drugiej misce zmiksować
masło z
cukrem na puszystą masę. Dodać
dynię,
jajko i ekstrakt z
wanilii, ponownie zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Wsypać suche składniki i wymieszać łyżką lub mikserem (na najniższych obrotach).Blachę przykryć papierem do pieczenia. Nabierać ciasto przy pomocy łyżki i dłońmi oprószonymi
mąką formować kulki wielkości
orzecha włoskiego. Rozłożyć w dużych odległościach od siebie (po 9
ciastek na blachę) i lekko spłaszczyć. Piec przez 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 º C. Gotowe
ciastka studzić na kratce. Przygotowować
lukier - zmiksować wszystkie jego składniki w misce, gęstość regulować poprzez dodawanie
cukru pudru, lub
mleka. Udekorować całkowicie wystudzone
ciastka.Smacznego!




Źródło przepisu (z moimi modyfikacjami): http://allrecipes.com/