ßßß
Najlepsze ciasteczka, jakie upiekłam tej jesieni! Przed pojawieniem się tego posta piekłam je już trzy razy, bo znikają w zastraszającym tempie ;) Są miękkie, przypominają konsystencją biszkopciki, a jedzone zaraz po wyjęciu z piekarnika, mają pyszną, chrupiącą skórkę. Po wystudzeniu najlepiej smakują polane lukrem. W smaku przypominają pierniczki norymberskie, ale do ich przygotowania nie potrzeba aż tylu składników. Piekłam zarówno wersję pszenną, jak i bezglutenową, ciasteczka można było ledwo rozróżnić między sobą. Jeśli chodzi o dynię (dle niektórych będącą kontrowersyjnym dodatkiem), moim zdaniem nie czuć jej w cieście, nadaje mu za to lekką wilgotność i sprawia, że ciasteczka nie tracą szybko świeżości. To jeden z tych przepisów, które trzeba wypróbować - genialne efekty, przy małym nakładzie pracy! :)Składniki (na ok. 30-35 ciastek):Ciasto:2 i 1/2 szklanki mąki pszennej (bezglutenowcy: 1 i 1/2 szkl. mąki gryczanej, 1/2 szkl. kukurydzianej, 1/2 szkl. ziemniaczanej)1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka sody2 łyżeczki cynamonu1/2 łyżeczki zmielonych goździków i 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej (zastępuję 1 łyżeczką przyprawy do piernika)1/2 łyżeczki soli115 g miękkiego masła1 i 1/2 szklanki cukru1 szklanka dyniowego puree1 jajko1 łyżeczka ekstraktu z waniliiLukier:1 szklanka cukru pudru1-1,5 łyżki mleka1 łyżeczka roztopionego masłaparę kropli ekstraktu z waniliiW misce wymieszać suche składniki: mąkę, poszek do pieczenia, sodę, przyprawy i sól, odstawić. W drugiej misce zmiksować masło z cukrem na puszystą masę. Dodać dynię, jajko i ekstrakt z wanilii, ponownie zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Wsypać suche składniki i wymieszać łyżką lub mikserem (na najniższych obrotach).Blachę przykryć papierem do pieczenia. Nabierać ciasto przy pomocy łyżki i dłońmi oprószonymi mąką formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Rozłożyć w dużych odległościach od siebie (po 9 ciastek na blachę) i lekko spłaszczyć. Piec przez 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 º C. Gotowe ciastka studzić na kratce. Przygotowować lukier - zmiksować wszystkie jego składniki w misce, gęstość regulować poprzez dodawanie cukru pudru, lub mleka. Udekorować całkowicie wystudzone ciastka.Smacznego!


Źródło przepisu (z moimi modyfikacjami): http://allrecipes.com/