Wykonanie
Mini serniczki z musem z dyni … pieczone w formie na muffiny na spodach z pełnoziarnistych
ciastek z dodatkiem aromatycznego
cynamonu. Polecam na jesienny weekend!
Składniki na spód 12 sztuk:150 g
ciastek pełnoziarnistych1 łyżka
masła½ łyżeczki
cynamonuSkładniki na masę
serową:500 g mielonego
twarogu1
jajko1 łyżka
mąki ziemniaczanej¾ szklanki
cukru100 ml
śmietany kremówki3 łyżki musu z pieczonej dyniDodatkowo:1 szklanka musu z pieczonej dyniopcjonalnie
cukier puder do smakuWykonanie pieczona
dynia:Kawałek dyni (użyłam dyni olbrzymiej) obieramy ze skórki i pozbawiamy nasion. Rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 st. C przez 20 minut. Upieczoną
dynie blendujemy na gładki mus. Pozostały mus, który nie wykorzystamy do przygotowania serniczków, możemy zamrozić.Wykonanie serniczki:Formę na muffiny wykładamy papilotkami. Odstawiamy.
Ciastka rozkruszamy i przekładamy do malaksera, dodajemy
cynamon i
masło, miksujemy do czasu uzyskanie piaskowej masy.
Ciasteczkową masę rozkładamy na dnie każdej papilotki lekko przyklepujemy łyżeczką i wstawiamy do lodówki.Masa serowa:
Twaróg mielimy lub blendujemy na gładką masę. Dodajemy
śmietanę,
mąkę,
cukier i
jajko. Miksujemy do czasu dokładnego połączenia się składników z masą
serową. Zawsze blendujemy do połączenia składników. Nie polecam długiego miksowania, gdyż za mocno napowietrzona masa serowa powoduje, że sernik bardzo wyrasta, a po wystudzeniu opada i pęka!Na
ciasteczkowe spody przekładamy ¾ masy serowej. Pozostałą masę mieszamy z 3 łyżkami musu z pieczonej dyni i rozkładamy ją na wierzch. Serniczki pieczemy ok. 17 – 20 min. w rozgrzanym piekarniku do 170 st. C. Przed podaniem studzimy i dekorujemy musem z dyni, w razie potrzeby mus z dyni dosładzamy
cukrem pudrem.Smacznego!