Wykonanie
Seromakowiec … z zapysznie komponujących się warstw …
cynamonowo-
ciasteczkowego spodu … aromatycznej masy makowej … klasycznego puszystego sernika i śmietanowej polewy … idealny na Święta! Polecam!
Składniki
ciasteczkowo-
cynamonowy spód:200 g
herbatników2 łyżki
masła1 łyżeczka
cynamonuSkładniki na warstwę
makową:850 g gotowej masy makowej2
jajka2 łyżki
mąki ziemniaczanej250 g masy serowejSkładniki na masę
serową:1 kg tłustego
twarogu250 ml
śmietany kremówki 30%2 łyżki
mąki ziemniaczanej¾ szklanki drobnego
cukru do wypieków2
jajkaSkładniki na
śmietanową polewę:200 g kwaśnej
śmietany 18 %3 łyżki
cukru pudruWykonanie
ciasteczkowy spód:Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, tylko spód.
Ciastka rozkruszamy i przekładamy do malaksera, miękki
masło i
cynamon. Miksujemy.
Ciasteczkową masę (powinna być konsystencji wilgotnego piasku) rozkładamy na dnie tortownicy, wyrównujemy łyżką. Wstawiamy do lodówki.Piekarnik nastawiamy na 180 st. C (grzałka góra-dół).Masa serowa:
Twaróg dwukrotnie mielimy przez maszynką lub blendujemy (ja blenduję „żyrafą”). Do gładkiego
sera wlewamy
śmietanę blendujemy. Następnie oddajemy po jednym
jajku,
cukier i
mąkę ziemniaczaną Zawsze miksujemy/ blendujemy do połączenia składników i otrzymania gładkiej jednolitej masy. Nie polecam długiego miksowania, gdyż za mocno napowietrzona masa serowa powoduje, że sernik bardzo wyrasta, a po wystudzeniu opada i pęka! Masę
serową odstawiamy.Masa makowa:Masę
makową z puszki przekładamy do większej miski. Wsypujemy
mąkę ziemniaczaną, wbijamy
jajka i miksujemy. Do
maku dokładamy 250 g uprzednio przygotowanej masy serowej. Składniki dokładnie mieszamy lub miksujemy.Na
ciasteczkowy spód przekładamy masę
makową, wierzch wyrównujemy i pieczemy 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. Gdy masa makowa się zetnie na wierzch wykładamy masę
serową i ponownie wstawiamy do piekarnika na ok. 25 minuty. Po tym czasie uchylamy piekarnik lekko wysuwamy ciasto i na wierzchu polewamy
śmietanową polewą (kwaśną
śmietaną wymieszaną z
cukrem pudrem). Pieczemy 10 minut.Upieczony seromakowiec studzimy w piekarniku, a następnie, przed podaniem, kilka godzin schładzamy w lodówce.Smacznego!