ßßß

Składniki ciasteczkowo-cynamonowy spód:200 g herbatników2 łyżki masła1 łyżeczka cynamonuSkładniki na warstwę makową:850 g gotowej masy makowej2 jajka2 łyżki mąki ziemniaczanej250 g masy serowejSkładniki na masę serową:1 kg tłustego twarogu250 ml śmietany kremówki 30%2 łyżki mąki ziemniaczanej¾ szklanki drobnego cukru do wypieków2 jajkaSkładniki na śmietanową polewę:200 g kwaśnej śmietany 18 %3 łyżki cukru pudruWykonanie ciasteczkowy spód:Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, tylko spód. Ciastka rozkruszamy i przekładamy do malaksera, miękki masło i cynamon. Miksujemy. Ciasteczkową masę (powinna być konsystencji wilgotnego piasku) rozkładamy na dnie tortownicy, wyrównujemy łyżką. Wstawiamy do lodówki.Piekarnik nastawiamy na 180 st. C (grzałka góra-dół).Masa serowa:Twaróg dwukrotnie mielimy przez maszynką lub blendujemy (ja blenduję „żyrafą”). Do gładkiego sera wlewamy śmietanę blendujemy. Następnie oddajemy po jednym jajku, cukier i mąkę ziemniaczaną Zawsze miksujemy/ blendujemy do połączenia składników i otrzymania gładkiej jednolitej masy. Nie polecam długiego miksowania, gdyż za mocno napowietrzona masa serowa powoduje, że sernik bardzo wyrasta, a po wystudzeniu opada i pęka! Masę serową odstawiamy.Masa makowa:Masę makową z puszki przekładamy do większej miski. Wsypujemy mąkę ziemniaczaną, wbijamy jajka i miksujemy. Do maku dokładamy 250 g uprzednio przygotowanej masy serowej. Składniki dokładnie mieszamy lub miksujemy.Na ciasteczkowy spód przekładamy masę makową, wierzch wyrównujemy i pieczemy 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. Gdy masa makowa się zetnie na wierzch wykładamy masę serową i ponownie wstawiamy do piekarnika na ok. 25 minuty. Po tym czasie uchylamy piekarnik lekko wysuwamy ciasto i na wierzchu polewamy śmietanową polewą (kwaśną śmietaną wymieszaną z cukrem pudrem). Pieczemy 10 minut.Upieczony seromakowiec studzimy w piekarniku, a następnie, przed podaniem, kilka godzin schładzamy w lodówce.Smacznego!