ßßß Cookit - przepis na Sernik krówkowy

Sernik krówkowy

nazwa

Wykonanie

Sernik krówkowy jest ciężki, zbity i słodki - czyli taki jaki sernik być powinien. :-) Możemy zrezygnować z dosładzania go cukrem - jeśli dodamy tylko masę krówkową, będzie mniej słodki.
1 kg twarogu
1 puszka masy krówkowej
3 jajka L
4 łyżki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
100g masła
100g herbatników + 2-3 do posypania
1. Herbatniki kruszymy za pomocą wałka. Masło rozpuszczamy, dodajemy pokruszone herbatniki i dokładnie mieszamy. Herbatnikami wyklejamy formę (tortownicę lub blaszkę około 25x35cm).
2. Twaróg, jajka, cukier, masę krówkową i mąkę dokładnie miksujemy (trochę masy krówkowej zostawiamy by posmarować nią gotowe ciasto). Masę przekładamy do formy.
3. Pieczemy w temperaturze 130 stopni przez około 1 godzinę 15 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączamy, uchylamy drzwiczki i pozostawiamy sernik do wystudzenia.
4. Sernik smarujemy pozostałą masą krówkową i posypujemy pokruszonymi herbatnikami.
Źródło:http://szefowa-kuchni.blogspot.com/2015/10/sernik-krowkowy.html