Wykonanie
Sernik
krówkowy jest ciężki, zbity i słodki - czyli taki jaki sernik być powinien. :-) Możemy zrezygnować z dosładzania go
cukrem - jeśli dodamy tylko masę
krówkową, będzie mniej słodki.
1 kg
twarogu1 puszka masy krówkowej3
jajka L4 łyżki
cukru2 łyżki
mąki ziemniaczanej100g
masła100g
herbatników + 2-3 do posypania1.
Herbatniki kruszymy za pomocą wałka.
Masło rozpuszczamy, dodajemy pokruszone
herbatniki i dokładnie mieszamy.
Herbatnikami wyklejamy formę (tortownicę lub blaszkę około 25x35cm).2.
Twaróg,
jajka,
cukier, masę
krówkową i
mąkę dokładnie miksujemy (trochę masy krówkowej zostawiamy by posmarować nią gotowe ciasto). Masę przekładamy do formy.3. Pieczemy w temperaturze 130 stopni przez około 1 godzinę 15 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączamy, uchylamy drzwiczki i pozostawiamy sernik do wystudzenia.4. Sernik smarujemy pozostałą masą
krówkową i posypujemy pokruszonymi
herbatnikami.