Wykonanie
Sernik to wyjątkowe ciasto. Pasuje do wszystkiego. I do
kawy, i na imieniny cioci, i na imprezę ze znajomymi. Uniwersalny i niezastąpiony. Może właśnie dlatego jest to jedno z ulubionych ciast w KokoszkoLandzie.Kiedy ostatnio dostałyśmy w prezencie ukraińską
chałwę, decyzja do czego ją użyć była oczywista.Sernik, który powstał ma zwartą, kremową strukturę. Idealnie się kroi i rozpływa się w ustach. Wyraźnie czuć w nim smak
chałwy, to wyróżnia go spośród setek innych „standardowych” serników.U nas zniknął cały w dosłownie kilka chwil.
Spód250 g
czekoladowych herbatników125 g rozpuszczonego
masłaMasa serowa1 kg mielonego
twarogu w wiadereczku½ szklanki drobnego
cukru do wypieków4 duże
jajkapół szklanki
śmietany 30%2 łyżki
mąki ziemniaczanej300 g
chałwy (waszej ulubionej)Polewa150 g
chałwy½ szklanka
śmietany 30%Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.SpódWyłożyć tortownicę papierem do wypieków (wystarczy tylko spód) o wymiarach 25x25 cm.
Herbatniki za pomocą blendera lub wałka pokruszyć na drobny piasek. Wymieszać z roztopionym
masłem. Masę wyłożyć do przygotowanej tortownicy. Schłodzić w lodówce ok. 30 minut.Masa serowa
Ser utrzeć za pomocą miksera z
cukrem. Po kolei dodawać całe
jajka i po każdym miksować. Dodawać pozostałe składniki i do masy serowej. Mieszać do momentu połączenia składników. Nie za długo, sernik nie lubi, gdy dostaje się do niego za dużo powietrza. Na koniec dodać pokruszoną w drobne kawałki
chałwę i zamieszać szpatułką lub drewnianą łyżką.Masę przelać na wcześniej przygotowany spód.Na dnie lub na najniższej półce piekarnika umieścić naczynie żaroodporne wypełnione
wodą. Umieszczamy sernik na wyższej półce. Sernik pieczemy z parą
wodną.Piec w temperaturze 170°C przez około 45 - 60 minut.Zostawić w piekarniku do ostudzenia ciasta.PolewaPokruszyć
chałwę na drobne kawałki, wsypać ją do małego garnka z grubym dnem. Dodać
śmietanę i wymieszać. Podgrzewać polewę na małym ogniu, cały czas mieszając. Koniecznie cała
chałwa musi się roztopić. Trzeba też uważać, żeby nie zostawić w niej grudek. Mieszać, aż polewa zgęstnieje.Odstawić do ostudzenia. Po tym czasie wylać równolegle i delikatnie gotową polewę na ciasto.Schłodzić w lodówce przez minimum 6 godzin, a najlepiej przez całą noc.
SMACZNEGO!