Wykonanie
Zniechęcona poszukiwaniem w internecie przepisu doskonałego na sernik intensywnie
cytrynowy, stworzyłam go sama. I jest taki, jaki miał być: delikatny, aksamitny w smaku, bez zbędnego ciasta, żółciutki, wspaniale pachnący
cytrynami. I, choć oczywiście żadnej filozofii tu nie ma, jest to przepis doskonały. Ale właśnie najprostsze przepisy są najlepsze, a w przypadku serników to się sprawdza...Składniki:1 kg
twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie2 łyżki
mąki ziemniaczanej5
jajekotarta skórka z 6
cytryn i sok z jednej z nich125 g
masła1 i 1/4 szklanki drobnego
cukru do wypiekówWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W misie miksera umieścić
masło i
cukier, utrzeć do otrzymania puszystej, jasnej masy. Dodać pozostałe składniki i zmiksować do otrzymania gładkiej masy serowej. Nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać sernika.Masę
serową przelać do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Piec około 60 minut w temperaturze 170ºC. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Schłodzić.Uwaga: wcześniej w przepisie do masy serowej były dodawane ubite na sztywno
białka, nie jest to jednak potrzebne - piekłam sernik z całymi
jajkami i wyszedł wyśmienity!Smacznego :-).