ßßß Cookit - przepis na Sernik mocno cytrynowy

Sernik mocno cytrynowy

nazwa

Wykonanie

Zniechęcona poszukiwaniem w internecie przepisu doskonałego na sernik intensywnie cytrynowy, stworzyłam go sama. I jest taki, jaki miał być: delikatny, aksamitny w smaku, bez zbędnego ciasta, żółciutki, wspaniale pachnący cytrynami. I, choć oczywiście żadnej filozofii tu nie ma, jest to przepis doskonały. Ale właśnie najprostsze przepisy są najlepsze, a w przypadku serników to się sprawdza...
Składniki:
1 kg twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
2 łyżki mąki ziemniaczanej
5 jajek
otarta skórka z 6 cytryn i sok z jednej z nich
125 g masła
1 i 1/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misie miksera umieścić masło i cukier, utrzeć do otrzymania puszystej, jasnej masy. Dodać pozostałe składniki i zmiksować do otrzymania gładkiej masy serowej. Nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać sernika.
Masę serową przelać do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Piec około 60 minut w temperaturze 170ºC. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Schłodzić.
Uwaga: wcześniej w przepisie do masy serowej były dodawane ubite na sztywno białka, nie jest to jednak potrzebne - piekłam sernik z całymi jajkami i wyszedł wyśmienity!
Smacznego :-).
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/sernik-mocno-cytrynowy