Wykonanie
Kolejny, trzeci już, z weekendowych przepisów.Na wstępie napiszę, że jak żyję to nie jadłem tak delikatnego ciasta. Poważnie! Tak jak w tytule - jest miękkie jak puch! A najbardziej dla mnie zaskakujące jest to, że to ciasto jest z
mąki ziemniaczanej! Do tej
pory myślałem, że
mąka ziemniaczana to może się nadać co najwyżej na kopytka, czy inne tego typu kluchy. Znaczy się coś twardego i gumowego może z niej wyjść. A tutaj taka niespodzianka! No po prostu niebo w gębie! Jak bym umarł, trafił do nieba i chmurki zjadał :)
Zatem konkrety:5
jajek1 szklanka drobnego
cukru do wypieków1 i 3/4 szklanki
mąki ziemniaczanej200 g
masła3 łyżeczki
proszku do pieczeniasok z połowy
cytrynyFormę do babki dokładnie, bardzo dokładnie, miejsce przy miejscu smarujemy
masłem. Jak niezbyt dokładnie wysmarujemy to babka się przyklei i ciężko będzie ją później wyciągnąć. Przepis jest na formę o pojemności 2,6 litra. Ja miałem taką małą, znacznie mniejszą, więc oprócz tej formy wypełniłem
ciastem jeszcze keksówkę. Ale po kolei. Jak już nasmarujemy formę to wysypujemy ją
tartą bułką lub po prostu
mąką. A jeśli chcemy żeby było bezglutenowo to wysypujemy zmielonymi
migdałami bez skórki.
Jajka wbijamy do misy miksera i ubijamy na jasną, bardzo puszystą masę. Miksujemy tak z 10, może i 15 minut.
Jajka bardzo bardzo urosną.
Potem, dalej miksując, łyżka po łyżce stopniowo dosypujemy
cukier.
Mąkę ziemniaczaną razem z
proszkiem do pieczenia przesiewamy (nie wsypujemy na raz tylko właśnie przesiewamy) do wciąż miksujących się
jajek z
cukrem.W międzyczasie roztapiamy w rondelku
masło i takie gorące wlewamy do naszej masy.Dalej miksujemy i wciskamy sok z połowy
cytryny. Miksujemy jeszcze przez minutkę i wlewamy ciasto do formy. Ciasto nie powinno zajmować więcej niż 2/3 formy, bo w piekarniku jeszcze urośnie.Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni i pieczemy przez 60 minut.
Potem wyjmujemy z piekarnika i czekamy kilka minut. Dopiero wtedy wyjmujemy na kratkę żeby ostygło. Możemy na koniec oprószyć pudrem. Ja - jak widać na zdjęciach - miałem tylko
kakaowy cukier puder.Inspirację czerpałem w www.mojewypieki.blox.pl---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej
pory żaden przepis Ci nie umknie :)