ßßß
składniki* 4 jajka* 3/4 szklanki cukru* 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej* 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia* 200 g rozpuszczonego i wystudzonego masła* sok wyciśnięty z 1/2 cytryny* otarta skórka z 1 cytryny* kilka kropli aromatu cytrynowegoSposób wykonaniaJajka ubić z cukrem na jasną kremową masę. Mąki razem z proszkiem do pieczenia pieczenia.Do utartych jajek dodać sok z cytryny, skórkę oraz aromat i zmiksować na delikatnych obrotach. Nie przerywając miksowania na wolnych obrotach dodawać po trochu mąkę i rozpuszczone masło. Miksować do połączenia składników.Ciasto przelać do długiej formy keksowej wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.
Wstawić do nagrzanego piekarnika.Piec w temp. 180°C , ok. 40 min. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już upieczone.Po wyjęciu z piekarnika pozostawić ciasto w formie do wystudzenia.Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem lub oblać polewą czekoladową.
Beata ZEntuzjastka wszystkiego co azjatyckie, uwielbia ostre jedzenie. Wasabi jest już słabe ;) Fanka anime, Cloud 9 i lubi czasem w coś zagrać.