Wykonanie

składniki* 4
jajka* 3/4 szklanki
cukru* 1/2 szklanki
mąki ziemniaczanej* 1 i 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia* 200 g rozpuszczonego i wystudzonego
masła* sok wyciśnięty z 1/2
cytryny* otarta skórka z 1
cytryny* kilka kropli
aromatu cytrynowegoSposób wykonania
Jajka ubić z
cukrem na jasną kremową masę.
Mąki razem z
proszkiem do pieczenia pieczenia.Do utartych
jajek dodać
sok z cytryny, skórkę oraz aromat i zmiksować na delikatnych obrotach. Nie przerywając miksowania na wolnych obrotach dodawać po trochu
mąkę i rozpuszczone
masło. Miksować do połączenia składników.Ciasto przelać do długiej formy keksowej wysmarowanej
masłem i posypanej
bułką tartą.

Wstawić do nagrzanego piekarnika.Piec w temp. 180°C , ok. 40 min. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już upieczone.Po wyjęciu z piekarnika pozostawić ciasto w formie do wystudzenia.Gotowe ciasto można posypać
cukrem pudrem lub oblać
polewą czekoladową.


Beata ZEntuzjastka wszystkiego co azjatyckie, uwielbia ostre jedzenie. Wasabi jest już słabe ;) Fanka anime, Cloud 9 i lubi czasem w coś zagrać.