Wykonanie
Ciasteczka oreo albo się lubi albo nie. Ja nie kupuję ich do jedzenia tak sobie, bo nie podchodzi mi kompletnie masa. Wg mnie smakuje jak tania
margaryna z
cukrem pudrem.... wybaczcie za porównanie..... Co innego same
ciasteczka, które uważam, że są przepyszne. Do sernika, który dzisiaj Wam prezentuję wykorzystałam właśnie same herbatniczki. Sam sernik wygląda jak jedno wielkie
ciasteczko oreo. Pomiędzy dwoma ciemnymi warstwami ukryty przepyszny idealnie kremowy środek. Przepis znaleziony na blogu Moje Wypieki z moimi drobnymi zmianami. Polecam Wam baaardzo :)Składniki na spód:160g
ciastek oreo (bez masy)*60g roztopionego
masła*na cały sernik będzie potrzebne w
sumie ok 320g
ciasteczek (waga z masą)
Ciastka zmiksować blenderem. Dodać
masło i dobrze zmiksować raz jeszcze. Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masę
ciasteczkową dokładnie ułożyć na dnie. Wyrównać.Składniki na masę
serową:600g
twarogu zmielonego trzykrotnie250ml creme fraiche (lub 125 ml kremówki+125ml kwaśnej
śmietany 18%)3
jajka2 łyżki
mąki ziemniaczanej3/4 szkl.
cukru1 łyżeczka ekstraktu
waniliowegoponadto:200ml
śmietany 12%2 łyżki
cukru pudru70g
ciastek oreo pokruszonych do posypania na wierzchWszystkie składniki na masę serowa dokładnie zmiksować i wylać do tortownicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 50-55 minut w temp. 180 stopni. Po tym czasie delikatnie wyjąć.
Śmietanę 12% dokładnie rozmieszać z
cukrem pudrem a całość delikatnie rozprowadzić po powierzchni sernika. Wstawić ponownie do tej samej temperatury na ok 10-15 minut. Po upieczeniu sernik wystudzić w wyłączonym i uchylonym piekarniku, a następnie zdjąć delikatnie obręcz tortownicy i studzić w lodówce przez noc. Następnego dnia na wierzch sernika pokruszyć
ciasteczka oreo.Smacznego :)