Wykonanie
Ciastka Oreo mają swoich zwolenników i przeciwników - ja plasuję się gdzieś pośrodku ;-). Co mi w nich przeszkadza, to niesamowicie słodka, kremowa masa, która łączy dwa czarne (mocno czarne)
ciasteczka. Przywędrowały z USA, pojawiając się na rynku brytyjskim w maju 2008 roku i.. nie znalazły wielu amatorów na Wyspach, przywiązanych do swoich tradycyjnych
herbatników do
herbaty. Za to kolor mają nieporównywalny, smak charakterystyczny (choć wcale nie
czekoladowy) i od razu okazało się, że będą świetne w lodach, truflach, sernikach.. Najczęściej Oreo dodawane są do masy serowej (i tak możecie zrobić), ja po prostu je pokruszyłam na górę i przygotowałam z nich spód. Hm.. to teraz mi tylko wypada upiec słynne Oreo w wersji homemade ;-).Składniki na spód:160 g
ciastek Oreo (bez nadzienia)60 g
masła, roztopionego
Ciastka pokruszyć na piasek, wymieszać z roztopionym
masłem do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku.Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód. Owinąć podwójnie folią aluminiową (sernik będzie pieczony w kąpieli
wodnej). Masę
ciastkową wysypać na spód, dokładnie wklepać w dno, wyrównać.Składniki na masę
serową:600 g
twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie250 ml creme fraiche* lub kwaśnej
śmietany 18%3
jajka2 łyżki
skrobi ziemniaczanej (
mąki ziemniaczanej)1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii3/4 - 1 szklanki drobnego
cukru do wypieków70 g
ciastek Oreo, pokruszonych - do posypania (bez masy)**kilka
truskawek, do dekoracjiWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Jajka roztrzepać, krótko zmiksować. Dodawać
twaróg, łyżka po łyżce, miksując. Następnie dodać creme fraiche (lub kwaśną
śmietanę),
skrobię, ekstrakt z
wanilii,
cukier. Zmiksować do połączenia; nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a
potem opadnie. Nie chcemy tego; sernik po upieczeniu powinien być równy jak stół. Masę
serową przelać na
ciasteczkowy spód, wyrównać.Piekarnik rozgrzać do temperatury 170ºC. Włożyć do niego sernik i natychmiast obniżyć temperaturę do 150ºC i piec z parą*** przez około 90 minut. Sernik powinien być ścięty na środku i sprężysty przy dotyku patyczkiem.Wystudzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, schłodzić przez noc w lodówce.Wystudzony oprószyć pokruszonymi
ciastkami. Udekorować
truskawkami.* creme fraiche - jest rodzajem kwaśnej
śmietany; mniej kwaśna niż tradycyjna, bardziej kremowa i bardzo gęsta, zawierająca około 30% tłuszczu; można ją zrobić w warunkach domowych - wystarczy zakwasić
śmietanę kremówkę (36%) niewielką ilością
maślanki, pozostawić na kilka godzin w temperaturze pokojowej, aż bakterie 'przetrawią' kremówkę /źródło - Wikipedia/.** jeśli planujecie dodać
ciastka do środka - wtedy z masą, każde
ciastko podzielone np. na 4 kawałki*** sernik pieczemy w kąpieli
wodnej lub umieszczając poziom niżej w piekarniku żaroodporne naczynie z wrzącą
wodą; przed pieczeniem sernika w kąpieli
wodnej formę należy dwukrotnie uszczelnić folią aluminiową owijając ją od zewnątrzSmacznego :-).-------------------Pieczesz sernik po raz pierwszy? A może chcesz wiedzieć, jak upiec perfekcyjny sernik? Zapraszam do przeczytania notki o serniku idealnym .