ßßß
Zazwyczaj kiedy kupię te ciasteczka, to znikają w zastraszającym tempie jako dodatek do kawy, ale tym razem udało mi się wykorzystać je do bardzo smacznego sernika.Możecie go upiec już teraz, ale także zaserwować swoim gościom w święta. Doskonale sprawdzi się również wariant pierniczkowy - zamiast ciasteczek speculoos możesz użyć klasycznych pierników.Przepis inspirowany sernikami z Moje wypieki .Składniki:Spód:180 g ciasteczek speculoos50 g masła50 g orzechów włoskichMasa serowa:500 g twarogu sernikowego300 ml śmietany 18%3 jajka2 łyżki mąki ziemniaczanej1 łyżka ekstraktu z wanilii1 szklanka cukruWykonanie:Aby przygotować spód umieszczamy ciasteczka, masło i orzechy w malakserze i blendujemy na jednolitą masę. Wyklejamy nią spód silikonowej tortownicy o śr. 21 cm, dokładnie dociskając. Chowamy do lodówki i schładzamy ok. 1 godziny.Do misy miksera wsypujemy cukier, dodajemy jajka i miksujemy na wolnych obrotach. Następnie dodajemy ser po jednej łyżce, śmietanę i pozostałe składniki. Miksujemy do połączenia się, starając nie napowietrzać zbytnio masy.Masę wykładamy na ciasteczkowy spód. Na spód piekarnika wstawiamy płaskie naczynie z wodą, piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni, wstawiamy sernik, a następnie obniżamy temperaturę do 150 stopni. Sernik pieczemy ok. 1 - 1,5 h. Mój piekarnik jest mały, więc miałam krótszy czas pieczenia.
Kiedy sernik już wystygnie, posypujemy go ciasteczkami rozgniecionymi w moździerzu.Smacznego!