Wykonanie
Dzień dobry!Dzisiaj przybliżamy święta kolejnym świątecznym smakołykiem. Prezentuję Wam bardzo prosty sernik z korzenną nutą w postaci klasycznych
ciasteczek speculoos. Tych
ciasteczek chyba nie muszę Wam przedstawiać? Jest to wypiek przygotowywany w specjalnych drewnianych lub metalowych foremkach, dzięki którym zawdzięcza swój wyjątkowy wygląd. Doprawiane są specjalną mieszanką
korzennych przypraw.
Zazwyczaj kiedy kupię te
ciasteczka, to znikają w zastraszającym tempie jako dodatek do
kawy, ale tym razem udało mi się wykorzystać je do bardzo smacznego sernika.Możecie go upiec już teraz, ale także zaserwować swoim gościom w święta. Doskonale sprawdzi się również wariant pierniczkowy - zamiast
ciasteczek speculoos możesz użyć klasycznych pierników.Przepis inspirowany sernikami z Moje wypieki .Składniki:Spód:180 g
ciasteczek speculoos50 g
masła50 g
orzechów włoskichMasa serowa:500 g
twarogu sernikowego300 ml
śmietany 18%3
jajka2 łyżki
mąki ziemniaczanej1 łyżka ekstraktu z
wanilii1 szklanka
cukruWykonanie:Aby przygotować spód umieszczamy
ciasteczka,
masło i
orzechy w malakserze i blendujemy na jednolitą masę. Wyklejamy nią spód silikonowej tortownicy o śr. 21 cm, dokładnie dociskając. Chowamy do lodówki i schładzamy ok. 1 godziny.Do misy miksera wsypujemy
cukier, dodajemy
jajka i miksujemy na wolnych obrotach. Następnie dodajemy
ser po jednej łyżce,
śmietanę i pozostałe składniki. Miksujemy do połączenia się, starając nie napowietrzać zbytnio masy.Masę wykładamy na
ciasteczkowy spód. Na spód piekarnika wstawiamy płaskie naczynie z
wodą, piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni, wstawiamy sernik, a następnie obniżamy temperaturę do 150 stopni. Sernik pieczemy ok. 1 - 1,5 h. Mój piekarnik jest mały, więc miałam krótszy czas pieczenia.
Kiedy sernik już wystygnie, posypujemy go
ciasteczkami rozgniecionymi w moździerzu.Smacznego!