ßßß
Uwielbiam kontrasty w wypiekach. Upieczone słodkości pięknie się prezentują i.. z łatwością fotografują. By serniczki były bardziej białe odjęłam jedno żółtko, a w jego miejsce dosypałam mąki ziemniaczanej. Pieczemy je w nieco niższej temperaturze niż tradycyjne serniki. Spodem jest całe ciasteczko, kawałki połamanych ciastek są również zanurzone w masie serowej. Na pierwszy "rzut oka", przed posypaniem pokruszonymi Oreo, wyglądają na... spleśniałe. No cóż, Halloween blisko, więc można sobie pozwolić ;-).Składniki na 15 serniczków:15 ciastek Oreo + 6 połamanych (ciastka razem z kremem)500 g twarogu 3-krotnie zmielonegopół szklanki kwaśnej śmietany 18%pół szklanki drobnego cukru do wypieków1 jajko1 białkopół łyżki skrobi ziemniaczanej (mąki ziemniaczanej)1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 1 łyżeczka pasty z waniliiszczypta soliWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Przygotować 15 papilotek do muffinek. Na spód każdej położyć ciastko Oreo.Ser wymieszać widelcem z pozostałymi składnikami do uzyskania gładkiej masy (można użyć miksera, pamiętając, by nie miksować zbyt długo). Dodać połamane ciastka i wymieszać.Masę serową wyłożyć do papilotek.Piec przez 20 - 30 minut w temperaturze 160ºC. Masa serowa powinna być całkowicie ścięta z wierzchu.Wystudzić, schłodzić w lodówce przez minimum 4 godziny.Podawać schłodzone, udekorowane bitą śmietaną i z pokruszonymi na wierzchu ciastkami.Smacznego :-).
Przepis Marthy Stewart, zmodyfikowany.