Wykonanie
Uwielbiam kontrasty w wypiekach. Upieczone słodkości pięknie się prezentują i.. z łatwością fotografują. By serniczki były bardziej białe odjęłam jedno
żółtko, a w jego miejsce dosypałam
mąki ziemniaczanej. Pieczemy je w nieco niższej temperaturze niż tradycyjne serniki.
Spodem jest całe
ciasteczko, kawałki połamanych
ciastek są również zanurzone w
masie serowej. Na pierwszy "rzut oka", przed posypaniem pokruszonymi Oreo, wyglądają na... spleśniałe. No cóż, Halloween blisko, więc można sobie pozwolić ;-).Składniki na 15 serniczków:15
ciastek Oreo + 6 połamanych (
ciastka razem z kremem)500 g
twarogu 3-krotnie zmielonegopół szklanki kwaśnej
śmietany 18%pół szklanki drobnego
cukru do wypieków1
jajko1
białkopół łyżki
skrobi ziemniaczanej (
mąki ziemniaczanej)1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii lub 1 łyżeczka pasty z
waniliiszczypta
soliWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Przygotować 15 papilotek do muffinek. Na spód każdej położyć
ciastko Oreo.
Ser wymieszać widelcem z pozostałymi składnikami do uzyskania gładkiej masy (można użyć miksera, pamiętając, by nie miksować zbyt długo). Dodać połamane
ciastka i wymieszać.Masę
serową wyłożyć do papilotek.Piec przez 20 - 30 minut w temperaturze 160ºC. Masa serowa powinna być całkowicie ścięta z wierzchu.Wystudzić, schłodzić w lodówce przez minimum 4 godziny.Podawać schłodzone, udekorowane
bitą śmietaną i z pokruszonymi na wierzchu
ciastkami.Smacznego :-).
Przepis Marthy Stewart, zmodyfikowany.