Wykonanie
Szukając przepisu na sernik idealny trafiłem na przepis na blogu Whiteplate . W natłoku przepisów w internecie i książkach kucharskich z lekką dozą niepewności piekłem ten sernik. Na szczęście wyszło niebo w gębie!Przepis jest prosty, ale przez to, że trzeba własnoręcznie przemielić trzykrotnie
twaróg, dość czasochłonny.Jedno jest pewne - warto! Nie miałem, tak jak Liska dostępu do
twarogu wiejskiego. Korzystam z dobrej jakości
twarogu, dostępnego w każdym sklepie. Sernik robię też bez
owoców i z większej ilości
twarogu, dlatego postanowiłem podzielić się z
Wami lekko zmodyfikowanym przepisem.
Składniki:- 1,3 kg
twarogu- 7
jajek- 1 szklanka
cukru- 1 łyżeczka esencji waniliowej- szczypta
soli- 1 czubata łyżka
mąki ziemniaczanejSposób przygotowania:
Twaróg mielimy trzykrotnie.Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.Zmielony
twaróg przekładamy do miski i dodajemy pozostałe składniki.Mikserem łączymy wszystkie składniki, aż uzyskamy jednolitą masę.Masę przelewamy do okrągłej blachy i wkładamy do nagrzanego piekarnika.Pieczemy przez około 1h.Sernik podczas pieczenia dość mocno rośnie, aby
potem po upieczeniu opaść w miarę stygnięcia.Ostatecznie z tej ilości składników otrzymamy sernik wysokości około 5cm.Wpis bierze udział w akcji: