Wykonanie
Miałam do wyboru: sernik albo leniwe.Za namową M. zabrałam się za ucieranie
twarogu z
jajkami.Przepis ten zaczerpnęłam z blogu Liski, i ,co tu dużo mówić, po prostu musicie spróbować!Lekko
waniliowy smak, wilgotny słodki
ser a do tego soczyste skarby lata.Ciężko się oprzeć, po prostu niebo w gębie:)
Sernik z
truskawkami i
borówkami800 g
twarogu (mój był odchudzony, w oryginale wiejski)5 dużych
jajek150 g
cukru (dałam demerarę)łyżeczka esencji waniliowej1/4 łyżeczki
soli (pominęłam)1 płaska łyżka
mąki ziemniaczanej (dałam 2)ok 300 g
truskawek i
borówek, wymieszanych
Twaróg mielimy trzykrotnie,Miksując, stopniowo dodajemy
cukier. Wbijamy po jednym
jajku i wciąż miksujemy. Na końcu dodajemy esencję
waniliową oraz
mąkę.Gładką masę przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około godzinę. Sprawdzamy patyczkiem, czy masa stężała; środek będzie bardziej wilgotny niż brzegi.Sernik studzimy w lekko uchylonym piekarniku, następnie schładzamy w lodówce.Przed podaniem posypujemy
cukrem pudrem .
PS. Ciężko poprzestać na jednym kawałku...;)