Wykonanie

Jeden z ciekawszych przepisów na strudel. Takie połączenie smaków jest naprawdę wspaniałe, a przy tym zdrowe. Ale cóż, sami się przekonacie, jak upieczecie ;). Przepis na
ciasto filo - Michel'a Roux.Składniki:1 arkusz
ciasta filo o wymiarach 50 x 30 cm (wykonany z ciasta o wadze 90 g)120 g suszonych
śliwek bez pestek (najlepiej kalifornijskich)120 g suszonych, miękkich fig50 ml
rumu30 ml
wody1 opakowanie
cukru waniliowego (16 g)szczypta
cynamonuszczypta mielonych
goździkówNadzienie
twarogowe:250 g mielonego
twarogu3 łyżki
cukru pudru1
jajko1 łyżka
mąki ziemniaczanej lub pół opakowania budyniu
waniliowegoŚliwki i
figi drobno pokroić w kostkę.
Rum wymieszać w małym garnku z
wodą i
cukrem waniliowym, lekko pogrzać. Dodać kawałki
suszonych owoców z
przyprawami, odstawić do naciągnięcia.
Twaróg wymieszać starannie z jakiem,
cukrem pudrem i
mąką.Dwa rodzaje nadzienia rozłożyć na cieście, zostawiając wolne brzegi, około 2 cm. Pomagając sobie ręczniczkiem zwinąć
struclę wzdłuż krótszego
boku. Przełożyć na blachę, posmarować roztopionym
masłem.Piec w temperaturze 180ºC około 35 minut. Oprószyć
cukrem pudrem, podawać gorące.Kroić nożem z piłką, na ukos, krojąc na 2 , 5 cm kawałki.Smacznego :)