Wykonanie
Domowe kompoty odchodzą w zapomnienie. Wypierają je gazowane, kolorowe i niezdrowe
napoje, po które można sięgnąć w każdej chwili. A przecież domowe kompoty nie mają sobie równych! Są naturalnie
owocowe, esencjonalne i świetnie
gaszą pragnienie, a do tego są zdrowsze od tych chemicznych specyfików. Polecam Wam kompot z
rabarbaru, który jest równie pyszny jak ten ze
śliwek -
owocowy i bardzo esencjonalny - pyszny! Gotujcie kompoty na zdrowie!

Składniki:700 g
śliwek (użyłam węgierek)1 1/2 litra przefiltrowanej
wody1 laska
cynamonu5
goździków4 łyżki
cukru3 łyżeczki domowego
cukru waniliowego

Śliwki przekroić na połówki i usunąć pestki. Przełożyć do garnka zasypać
cukrem i
cukrem waniliowym. Smażyć na wolnym ogniu przez chwilę, aż
cukier się rozpuści. Zalać
wodą, dodać
cynamon i
goździki. Gotować przez ok. 20 minut, aż
śliwki będą miękkie. Pozostawić do przestudzenia. Chłodny kompot przecedzić przez sitko i schłodzić przed podaniem. Można podawać ze świeżą
miętą. Smacznego!