ßßß Cookit - przepis na Kompot z suszonych wędzonych śliwek

Kompot z suszonych wędzonych śliwek

nazwa

Wykonanie

Pin It
Kompot z suszonych wędzonych śliwek to nieodzowny element wigilijnej kolacji. To jedno z obowiązkowych dwunastu dań wieczerzy. Doskonale smakuje jako deser, bo obfitej kolacji, ponieważ śliwki wspaniale wpływają na trawienie. Na blogu znajdziecie również kompot z suszonych owoców z cytrusami .
Kompot z suszonych wędzonych śliwek
Czas przygotowania: 20 minut + czas moczenia
Składniki:
300 g suszonych wędzonych śliwek
1000 ml wody
2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki mielonych goździków
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
Wykonanie:
Śliwki wkładamy do garnuszka, zalewamy zimną wodą, przykrywamy i odstawmy na 4 godziny. Po tym czasie garnek stawiamy na kuchence, dodajemy cukier, przyprawy i gotujemy na małym ogniu przez 20 minut. Kompot odstawiamy do całkowego wystudzenia.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2015/12/kompot-z-suszonych-wedzonych-sliwek.html