Wykonanie
Pin It

Kompot z suszonych wędzonych
śliwek to nieodzowny element wigilijnej kolacji. To jedno z obowiązkowych dwunastu dań wieczerzy. Doskonale smakuje jako deser, bo obfitej kolacji, ponieważ
śliwki wspaniale wpływają na trawienie. Na blogu znajdziecie również kompot z
suszonych owoców z
cytrusami .

Kompot z suszonych wędzonych
śliwekCzas przygotowania: 20 minut + czas moczeniaSkładniki:300 g suszonych wędzonych
śliwek1000 ml
wody2 łyżki
cukru1/2 łyżeczki mielonych
goździków1/2 łyżeczki mielonego
cynamonuWykonanie:
Śliwki wkładamy do garnuszka, zalewamy zimną
wodą, przykrywamy i odstawmy na 4 godziny. Po tym czasie garnek stawiamy na kuchence, dodajemy
cukier,
przyprawy i gotujemy na małym ogniu przez 20 minut. Kompot odstawiamy do całkowego wystudzenia.