Wykonanie

Koniec sierpnia aż do października, to okres kiedy zbieramy i przetwarzamy
śliwki. Te niewielkie, podłużne
owoce doskonale nadają się na kompoty i powidła. Popularne w naszym
kraju śliwki węgierki,
renklody i mirabelki doskonale smakują w ciastach i muffinkach. Natomiast
suszone śliwki podajemy w wersji wytrawnej, np. ze
schabem czy
boczkiem.
Śliwki w zalewie octowej z
goździkami idealnie sprawdzą się zimą jako dodatek do
mięs oraz pasztetów
mięsnych. Słodko-ostry smak
śliwek wzbogaci dania
mięsne.Składniki:1 kg mało dojrzałych
śliwek,1 szklanka
octu 6%,3 szklanki
wody,25 dag
cukru,kilka
goździków, laska
cynamonuPrzygotowanie:
Śliwki umyć, usunąć pestki, nakłuć wykałaczką w kilku miejscach.
Wodę zagotować dodać
ocet,
cukier,
przyprawy. Wymieszać i zagotować. Gorącą zalewą zalać
śliwki i zostawić do następnego dnia. Na drugi dzień zlać zalewę, zagotować, zalać
śliwki i odstawić do drugiego dnia. Powtarzać 4
razy. Po ostatnim zalaniu pozostawić do ostygnięcia. Przełożyć do czystych słoików, zalać zalewą i zakręcić. Pasteryzować przez 15 min .
