Wykonanie
            
Koniec sierpnia aż do października, to okres kiedy zbieramy i przetwarzamy 
śliwki. Te niewielkie, podłużne 
owoce doskonale nadają się na kompoty i powidła. Popularne w naszym 
kraju śliwki węgierki, 
renklody i mirabelki doskonale smakują w ciastach i muffinkach. Natomiast 
suszone śliwki podajemy w wersji wytrawnej, np. ze 
schabem czy 
boczkiem.
Śliwki w zalewie octowej z 
goździkami idealnie sprawdzą się zimą jako dodatek do 
mięs oraz pasztetów 
mięsnych. Słodko-ostry smak 
śliwek wzbogaci dania 
mięsne.Składniki:1 kg mało dojrzałych 
śliwek,1 szklanka 
octu 6%,3 szklanki 
wody,25 dag 
cukru,kilka 
goździków, laska 
cynamonuPrzygotowanie:
Śliwki umyć, usunąć pestki, nakłuć wykałaczką w kilku miejscach.
Wodę zagotować dodać 
ocet, 
cukier, 
przyprawy. Wymieszać i zagotować. Gorącą zalewą zalać 
śliwki i zostawić do następnego dnia. Na drugi dzień zlać zalewę, zagotować, zalać 
śliwki i odstawić do drugiego dnia. Powtarzać 4 
razy. Po ostatnim zalaniu pozostawić do ostygnięcia. Przełożyć do czystych słoików, zalać zalewą i zakręcić. Pasteryzować przez 15 min .

