ßßß Cookit - przepis na Zakręcone ciasto cynamonowe

Zakręcone ciasto cynamonowe

nazwa

Wykonanie

Zapraszam dzisiaj na urocze, zakręcone w spiralę ciasto idealne do herbaty pitej w większym gronie. Wyglądem przypomina mi ścięty pień drzewa, ale może to tylko moje skojarzenia ;) Ciasto jest mięciutkie, niezbyt słodkie, z odrobiną cynamonowego nadzienia. Przypomina w smaku biszkopt, ale jest jeszcze łatwiejsze do upieczenia i równie łatwo daje się zwijać. Z podanych składników otrzymacie mini-ciasto, które będzie miało w przybliżeniu około 20 cm średnicy :) To w sam raz, żeby rozprawić się z nim "za jednym posiedzeniem" - lepiej nie zostawiać go na następne dni, bo zacznie wysychać. Jako fanka wszelkich słodyczy w zakręconym kształcie, nie mogłam oprzeć się pokusie i musiałam upiec ;)
Składniki:
Ciasto:
3 duże jajka
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej (bezglutenowcy: 1/2 szkl. mąki kukurydzianej, 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej)
1/4 łyżeczki sody
1/3 szklanki wody
1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (lub tyle samo cukru z wanilią zamiast części białego cukru)
Nadzienie:
1 szklanka (ok. 230 g) twarogu sernikowego - musi być dosyć gęsty
1/2 szklanki cukru
1 łyżka cynamonu
1 duże jajko
Lukier (zrezygnowałam):
1 szklanka cukru pudru
4-5 łyżek mleka
1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Blachę o wymiarach ok. 38 cm x 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, natłuścić (ja tego nie robiłam). W misce zmiksować wszystkie składniki nadzienia na jednolitą masę. Wyłożyć na blachę i rozsmarować równomiernie. Włożyć do lodówki.
W małej misce wymieszać mąkę i sodę. W dużej misce ubijać na wysokich obrotach jajka, do uzyskania puszystej masy (ok. 2 minuty). Miksować przez kolejne 2 minuty, dodając stopniowo cukier. Na niskich obrotach miksera wmieszać mąkę z sodą, jedynie do połączenia składników. Dodać wodę i ekstrakt waniliowy, miksując do połączenia. Ciasto wylać delikatnie na warstwę schłodzonego sera i rozsmarować, do jego równego pokrycia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 º C i piec przez ok. 20 minut (do zarumienienia).
Po upieczeniu, natychmiast wyjąć ciasto z piekarnika, odwrócić na drugą stronę i delikatnie zdjąć papier do pieczenia, ciągnąc za jego róg. Mając serową warstwę na wierzchu, pokroić ciasto wzdłuż dłuższego boku na 5 pasków tej samej szerokości (najlepiej sprawdzi się ostry nożyk do pizzy). Pierwszy pasek zwinąć w spiralę, kolejny zwinąć wokół niego itd, do utworzenia dużego ślimaka (ciasto należy zwijać koniecznie na ciepło!). Pozostawić do wystygnięcia.
Przygotować lukier. Wszystkie jego składniki wymieszać w naczyniu i zmiksować, do uzyskania gęstej polewy. Udekorować ciasto.
Smacznego!
Źródło przepisu: http://www.heatovento350.com/
Źródło:http://lisia-kawiarenka.blogspot.com/2014/09/zakrecone-ciasto-cynamonowe.html