Wykonanie

Zapraszam dzisiaj na urocze, zakręcone w spiralę ciasto idealne do
herbaty pitej w większym gronie. Wyglądem przypomina mi ścięty pień drzewa, ale może to tylko moje skojarzenia ;) Ciasto jest mięciutkie, niezbyt słodkie, z odrobiną
cynamonowego nadzienia. Przypomina w smaku
biszkopt, ale jest jeszcze łatwiejsze do upieczenia i równie łatwo
daje się zwijać. Z podanych składników otrzymacie mini-ciasto, które będzie miało w przybliżeniu około 20 cm średnicy :) To w sam raz, żeby rozprawić się z nim "za jednym posiedzeniem" - lepiej nie zostawiać go na następne dni, bo zacznie wysychać. Jako fanka wszelkich
słodyczy w zakręconym kształcie, nie mogłam oprzeć się pokusie i musiałam upiec ;)Składniki:Ciasto:3 duże
jajka3/4 szklanki
cukru1 szklanka
mąki pszennej (bezglutenowcy: 1/2 szkl.
mąki kukurydzianej, 1/2 szkl.
mąki ziemniaczanej)1/4 łyżeczki
sody1/3 szklanki
wody1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii (lub tyle samo
cukru z
wanilią zamiast części
białego cukru)Nadzienie:1 szklanka (ok. 230 g)
twarogu sernikowego - musi być dosyć gęsty1/2 szklanki
cukru1 łyżka
cynamonu1 duże
jajkoLukier (zrezygnowałam):1 szklanka
cukru pudru4-5 łyżek
mleka1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu z
waniliiBlachę o wymiarach ok. 38 cm x 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, natłuścić (ja tego nie robiłam). W misce zmiksować wszystkie składniki nadzienia na jednolitą masę. Wyłożyć na blachę i rozsmarować równomiernie. Włożyć do lodówki.W małej misce wymieszać
mąkę i
sodę. W dużej misce ubijać na wysokich obrotach
jajka, do uzyskania puszystej masy (ok. 2 minuty). Miksować przez kolejne 2 minuty, dodając stopniowo
cukier. Na niskich obrotach miksera wmieszać
mąkę z
sodą, jedynie do połączenia składników. Dodać
wodę i ekstrakt
waniliowy, miksując do połączenia. Ciasto wylać delikatnie na warstwę schłodzonego
sera i rozsmarować, do jego równego pokrycia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 º C i piec przez ok. 20 minut (do zarumienienia).Po upieczeniu, natychmiast wyjąć ciasto z piekarnika, odwrócić na drugą stronę i delikatnie zdjąć papier do pieczenia, ciągnąc za jego róg. Mając
serową warstwę na wierzchu, pokroić ciasto wzdłuż dłuższego
boku na 5 pasków tej samej szerokości (najlepiej sprawdzi się ostry nożyk do pizzy). Pierwszy pasek zwinąć w spiralę, kolejny zwinąć wokół niego itd, do utworzenia dużego
ślimaka (ciasto należy zwijać koniecznie na ciepło!). Pozostawić do wystygnięcia.Przygotować
lukier. Wszystkie jego składniki wymieszać w naczyniu i zmiksować, do uzyskania gęstej polewy. Udekorować ciasto.Smacznego!


Źródło przepisu: http://www.heatovento350.com/