Wykonanie
z blogowego archiwum400 g ciasta kruchego (przepis znajdziesz na blogu)800 g
twarogu100 ml
śmietany4
jajka50 g
masła350 g
cukru pudru3 łyżki
maki ziemniaczanej1 łyżka
cukru waniliowego3 łyżki lukru (przepis znajdziesz na blogu)Rozwałkować cienko 2/3 ciasta kruchego i podpiec, to będzie nasz spód do sernika.
Ser mielimy, przetrzecieramy przez sito i łączymy z roztartym
masłem,
śmietaną i
mąką ziemniaczaną, możemy dodać np
migdały,
rodzynki, kto co lubi :D.
Żółtka ucieramy z
cukrem pudrem i
cukrem waniliowym. Do utartych
żółtek dodajemy małymi porcjami masę
serową. Następnie delikatnie mieszamy z wcześniej ubitymi
białkami na sztywną pianę i wykładamy na podpieczony spód. Z pozostałego ciasta robimy paski i układamy ukośnie, na pierwszej warstwie pasków ułożyć drugą na krzyż, tak aby powstała kratka :) Pieczemy około godziny w temp. 180 stopni. Po ostygnięciu lukrujemy.