ßßß Cookit - przepis na Sernik Krakowski

Sernik Krakowski

nazwa

Wykonanie

z blogowego archiwum
400 g ciasta kruchego (przepis znajdziesz na blogu)
800 g twarogu
100 ml śmietany
4 jajka
50 g masła
350 g cukru pudru
3 łyżki maki ziemniaczanej
1 łyżka cukru waniliowego
3 łyżki lukru (przepis znajdziesz na blogu)
Rozwałkować cienko 2/3 ciasta kruchego i podpiec, to będzie nasz spód do sernika.
Ser mielimy, przetrzecieramy przez sito i łączymy z roztartym masłem, śmietaną i mąką ziemniaczaną, możemy dodać np migdały, rodzynki, kto co lubi :D. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Do utartych żółtek dodajemy małymi porcjami masę serową. Następnie delikatnie mieszamy z wcześniej ubitymi białkami na sztywną pianę i wykładamy na podpieczony spód. Z pozostałego ciasta robimy paski i układamy ukośnie, na pierwszej warstwie pasków ułożyć drugą na krzyż, tak aby powstała kratka :) Pieczemy około godziny w temp. 180 stopni. Po ostygnięciu lukrujemy.
Źródło:http://funandtaste.blogspot.com/2012/08/sernik-krakowski.html