ßßß
z blogowego archiwum400 g ciasta kruchego (przepis znajdziesz na blogu)800 g twarogu100 ml śmietany4 jajka50 g masła350 g cukru pudru3 łyżki maki ziemniaczanej1 łyżka cukru waniliowego3 łyżki lukru (przepis znajdziesz na blogu)Rozwałkować cienko 2/3 ciasta kruchego i podpiec, to będzie nasz spód do sernika.Ser mielimy, przetrzecieramy przez sito i łączymy z roztartym masłem, śmietaną i mąką ziemniaczaną, możemy dodać np migdały, rodzynki, kto co lubi :D. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Do utartych żółtek dodajemy małymi porcjami masę serową. Następnie delikatnie mieszamy z wcześniej ubitymi białkami na sztywną pianę i wykładamy na podpieczony spód. Z pozostałego ciasta robimy paski i układamy ukośnie, na pierwszej warstwie pasków ułożyć drugą na krzyż, tak aby powstała kratka :) Pieczemy około godziny w temp. 180 stopni. Po ostygnięciu lukrujemy.