Wykonanie
Och, całe lata jej nie robiłam, a jest naprawdę przepyszna. Pierwszy raz zrobiłam
sałatę z
awokado,
kurczaka i
granatu kiedyś pod koniec lata i od tej
pory zawsze z latem mi się kojarzy, chociaż można ją zrobić o każdej
porze roku. Pokochacie ją za prostotę wykonania, za absolutnie niezwykłe połączenie smaków i za ten genialny dressing
orzechowy . Pycha!
Sałatka ta wiele wiele lat temu weszła do mojego repertuaru tzw. danek - przekąsek, które serwuję gościom "żeby im szczęki opadły", chociaż z pewnością nie z powodu trudności przygotowania! Jest bowiem niezwykle prosta, szybka i tylko jeden składnik wymaga tzw obróbki wstępnej -
pierś kurczaka - a i to nie jest pracochłonne. Zestawienie smakowe zimnych, soczystych pestek
granatu, kremowego
awokado i soczystych chrupiących pasków
piersi kurczaka jest wyśmienite! Ale najważniejsze - ten sos..... mmmmm poezja... możesz go zrobić bez
orzechów, już
oleje orzechowe dużo robią, ale gęściejszy, niemal kremowy jest przepyszny! Tylko
orzechy koniecznie powinny być bez brązowej skórki, zatem najlepiej użyć świeżych, które są dostępne pod koniec lata lub blanszowanych.Przepis lekko zmodyfikowany przeze mnie, pochodzi z prastarej książki "Przyjemne odchudzanie" - znajduje się w dziale "sałatki do 300cal". W oryginale pierś jest gotowana w
bulionie, ale ja zdecydowanie preferuję grillowaną lub smażoną na patelni bez tłuszczu. Całe danie ma wtedy oczywiście więcej kalorii.
Sałata z
awokado,
kurczakiem i
granatem na 2 osoby1/2
piersi kurczaka, a jeszcze lepiej, jeśli wykorzystasz do tego dania wyłącznie
polędwiczki z piersi - 6 sztłyżka
oliwy z oliweksól,
pieprz,
chilli, gałązka
tymianku cytrynowegodojrzałe
awokado - nie może być twarde!
owoc granatu - koniecznie dobrze schłodzony w lodówcesos:łyżka
oleju z
orzechów laskowychłyżka
oleju z
orzechów włoskichłyżka
białego winałyżka
octu winnego z
białego wina10
orzechów laskowych obranych z brązowej skórki
sól morskapieprz cytrynowyPierś kurczaka leciutko rozbij (polędwiczek nie musisz rozbijać), dopraw
solą,
pieprzem,
chilli i natrzyj
oliwą z oliwek. Posyp listkami
tymianku cytrynowego, przykryj i odstaw do marynowania na co najmniej 2 godziny. Ja zostawiam na noc w lodówce. Tuż przed podaniem grilluj pierś lub
polędwiczki w całości na patelni grillowej lub na zwykłej patelni bez tłuszczu na rumiano. Lepiej zrobić to na silnym ogniu i dość szybko, wtedy zamkną się
pory mięsa, a wnętrze pozostanie soczyste.
Awokado* przekrój na pół, wyjmij pestkę (wbij w nią nóż i wykręć z połówki
owocu) i obierz ze skóry. Pokrój
awokado na ok półcentymetrowe plastry i
skrop lekko
sokiem z cytryny.
Granat przekrój na pół w poprzek i wystukaj z niego
owoce drewnianą łyżką nad miseczką. Sok, który wycieknie wykorzystasz do sosu.A teraz ten fantastyczny dressing: zmiksuj na proszek
orzechy laskowe i lekko ubij z pozostałymi składnikami na gładką emulsję. Dodaj sok z
granatu, który wyciekł podczas wystukiwania pestek i wymieszaj razem.Na półmisku ułóż plastry
awokado, dodaj pokrojoną w poprzeczne plastry jeszcze ciepłą
pierś kurczaka i posyp bardzo zimnymi pestkami
granatu. Polej
sałatkę dressingiem, oprósz
solą morska i
pieprzem cytrynowym. Możesz też posypać listkami
tymianku cytrynowego lub
bazylii.
Sałatkę szybko się przygotowuje tuż przed pojawieniem się gości, a pestki możesz wystukać z
granatu wcześniej i przechowywać w lodówce. Najlepiej, gdy pierś jest jeszcze lekko ciepła, ale nie jest to warunek konieczny, byle była wilgotna, nie wysuszona podczas smażenia. Uwielbiam tę
sałatkę! Możesz podać ją z garścią dużych, dojrzałych
malin i zamiast
octu z
białego wina użyć wówczas
malinowego vinaigrette - pycha!*kupując
awokado naciśnij je lekko palcami, powinno by jędrne, ale nie twarde - skórka dojrzałego
awokado podda się naciskowi, ale
owoc nie powinien być zbyt miękki.