ßßß
 
            
         Octowy smak winegretu i słodkie mango świetnie razem współgrają. Sałatka jest lekka i orzeźwiająca, ale także dość syta dzięki dodatkowi kurczaka. Często przygotowuję tą sałatkę na spotkania ze znajomymi i wszystkim bardzo smakuje, nawet osobom, którzy nie przepadają za połączeniem mięsa i owoców.Składniki:1 paczka gotowego mixu sałat1 dojrzałe mango1 awokado250 dag piersi z kurczaka ( 1 pierś)kilka kostek fetySos winegret 1:4 łyżki oliwy z oliwek2 łyżki octu winnego lub balsamicznego2 łyżki musztardy francuskiej2 łyżki soku pomarańczowegosól, pieprzSos winegret 2:4 łyżki oliwy z oliwek2 łyżki octu winnego lub balsamicznego2 łyżki musztardy francuskiej1 opakowanie gotowego sosu knorr- francuski vinegrettesok z 1/2 cytrynyWykonanie:Sos winegret 1: Połączyć wszystkie składniki oprócz oliwy z oliwek w wysokim naczyniu. Miksować trzepaczką i stopniowo dodawać oliwę z oliwek aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Sos winegret musi być octowy, dlatego po spróbowaniu można dodać jeszcze odrobinę octu balsamicznego lub winnego, ale to jak kto lubi.Sos winegret 2: W wysokim naczyniu połączyć oliwę z oliwek z octem winnym. Następnie wyspać opakowanie gotowego sosu knorr- francuski vinegrette, energicznie zamieszać. Dodać musztardę francuską i sok z cytryny.Pierś z kurczaka: Pierś umyć, oczyścić z błonek i pokroić w kostkę średniej wielkości. Wrzucić do jakiegoś naczynia z przykrywką i dodać 1 łyżeczkę przyprawy do gyrosa i 1 łyżeczkę przyprawy do kurczaka i trochę suszonego koperku. Zamknąć pojemnik i energicznie nim potrząsać, aż przyprawy otoczą mięsko. Na patelni rozgrzać oliwę i usmażyć na niej kurczaka.Przyrządzenie sałaty: Sałatę zalać przygotowanym sosem, wymieszać i odstawić na 5 min. Dzięki temu sałata trochę zmięknie i najdzie smakiem. W między czasie obrać mango i awokado i pokroić w kostkę lub w inny kształt. Sałatę wyłożyć na talerze ( lub na jeden większy półmisek) i na wierzchu ułożyć resztę składników: kurczaka, mango, awokado i na końcu posypać kilkoma kostkami fety.
Octowy smak winegretu i słodkie mango świetnie razem współgrają. Sałatka jest lekka i orzeźwiająca, ale także dość syta dzięki dodatkowi kurczaka. Często przygotowuję tą sałatkę na spotkania ze znajomymi i wszystkim bardzo smakuje, nawet osobom, którzy nie przepadają za połączeniem mięsa i owoców.Składniki:1 paczka gotowego mixu sałat1 dojrzałe mango1 awokado250 dag piersi z kurczaka ( 1 pierś)kilka kostek fetySos winegret 1:4 łyżki oliwy z oliwek2 łyżki octu winnego lub balsamicznego2 łyżki musztardy francuskiej2 łyżki soku pomarańczowegosól, pieprzSos winegret 2:4 łyżki oliwy z oliwek2 łyżki octu winnego lub balsamicznego2 łyżki musztardy francuskiej1 opakowanie gotowego sosu knorr- francuski vinegrettesok z 1/2 cytrynyWykonanie:Sos winegret 1: Połączyć wszystkie składniki oprócz oliwy z oliwek w wysokim naczyniu. Miksować trzepaczką i stopniowo dodawać oliwę z oliwek aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Sos winegret musi być octowy, dlatego po spróbowaniu można dodać jeszcze odrobinę octu balsamicznego lub winnego, ale to jak kto lubi.Sos winegret 2: W wysokim naczyniu połączyć oliwę z oliwek z octem winnym. Następnie wyspać opakowanie gotowego sosu knorr- francuski vinegrette, energicznie zamieszać. Dodać musztardę francuską i sok z cytryny.Pierś z kurczaka: Pierś umyć, oczyścić z błonek i pokroić w kostkę średniej wielkości. Wrzucić do jakiegoś naczynia z przykrywką i dodać 1 łyżeczkę przyprawy do gyrosa i 1 łyżeczkę przyprawy do kurczaka i trochę suszonego koperku. Zamknąć pojemnik i energicznie nim potrząsać, aż przyprawy otoczą mięsko. Na patelni rozgrzać oliwę i usmażyć na niej kurczaka.Przyrządzenie sałaty: Sałatę zalać przygotowanym sosem, wymieszać i odstawić na 5 min. Dzięki temu sałata trochę zmięknie i najdzie smakiem. W między czasie obrać mango i awokado i pokroić w kostkę lub w inny kształt. Sałatę wyłożyć na talerze ( lub na jeden większy półmisek) i na wierzchu ułożyć resztę składników: kurczaka, mango, awokado i na końcu posypać kilkoma kostkami fety.