Wykonanie
Octowy smak
winegretu i słodkie
mango świetnie razem współgrają.
Sałatka jest lekka i orzeźwiająca, ale także dość syta dzięki dodatkowi
kurczaka. Często przygotowuję tą
sałatkę na spotkania ze znajomymi i wszystkim bardzo smakuje, nawet osobom, którzy nie przepadają za połączeniem
mięsa i
owoców.Składniki:1 paczka gotowego mixu
sałat1 dojrzałe
mango1
awokado250 dag
piersi z kurczaka ( 1 pierś)kilka kostek
fetySos winegret 1:4 łyżki
oliwy z oliwek2 łyżki
octu winnego lub balsamicznego2 łyżki
musztardy francuskiej2 łyżki
soku pomarańczowegosól,
pieprzSos winegret 2:4 łyżki
oliwy z oliwek2 łyżki
octu winnego lub balsamicznego2 łyżki
musztardy francuskiej1 opakowanie gotowego sosu knorr- francuski vinegrettesok z 1/2
cytrynyWykonanie:
Sos winegret 1: Połączyć wszystkie składniki oprócz
oliwy z oliwek w wysokim naczyniu. Miksować trzepaczką i stopniowo dodawać
oliwę z oliwek aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
Sos winegret musi być
octowy, dlatego po spróbowaniu można dodać jeszcze odrobinę
octu balsamicznego lub
winnego, ale to jak kto lubi.
Sos winegret 2: W wysokim naczyniu połączyć
oliwę z oliwek z
octem winnym. Następnie wyspać opakowanie gotowego sosu knorr- francuski vinegrette, energicznie zamieszać. Dodać
musztardę francuską i
sok z cytryny.
Pierś z kurczaka: Pierś umyć, oczyścić z błonek i pokroić w kostkę średniej wielkości. Wrzucić do jakiegoś naczynia z przykrywką i dodać 1 łyżeczkę
przyprawy do gyrosa i 1 łyżeczkę
przyprawy do kurczaka i trochę
suszonego koperku. Zamknąć pojemnik i energicznie nim potrząsać, aż
przyprawy otoczą
mięsko. Na patelni rozgrzać
oliwę i usmażyć na niej
kurczaka.Przyrządzenie
sałaty:
Sałatę zalać przygotowanym sosem, wymieszać i odstawić na 5 min. Dzięki temu
sałata trochę zmięknie i najdzie smakiem. W
między czasie obrać
mango i
awokado i pokroić w kostkę lub w inny kształt.
Sałatę wyłożyć na talerze ( lub na jeden większy półmisek) i na wierzchu ułożyć resztę składników:
kurczaka,
mango,
awokado i na końcu posypać kilkoma kostkami
fety.