Wykonanie
07 Września 2013 Gotowanie ze stylem
Sałatka z
kurczakiem,
awokado i prażonymi
orzechami włoskimi w miodzie z dresingiem z
mleczka kokosowego. Bardzo oryginalny przepis na zakończenie lata.
Pierś z kurczaka do sałatki możemy przygotować na wiele różnych sposobów od grillowanej, duszonej i smażonej po pieczoną w piekarniku. Zamiast
orzechów włoskich możemy także wykorzystać
orzechy nerkowca.
Sałatka z
kurczakiem,
awokado i prażonymi
orzechami włoskimi w miodzie

Składniki na 3-4 porcje:1/2
piersi z kurczaka1/4 główki
sałaty lodowej bądź karbowanej1 ząbek
czosnku1
awokado1
marchew7
pomidorków koktajlowych1 łyżeczka płynnego
miodu40 g
orzechów włoskichsól i
pieprz do smaku2 łyżki stołowe
oleju roślinnegoSos:2 łyżki
sosu sojowego80 ml
mleczka kokosowegosok z 1/2
cytryny1 łyżeczka płynnego
miodu1 łyżka
oliwy z oliweksól i
pieprz do smakuSposób przygotowania:Sos:
Czosnek przepuścić przez praskę, następnie wymieszać z
miodem,
oliwą,
sokiem z cytryny i
mleczkiem kokosowym.Doprawić
solą i
pieprzem do smaku.
Sałatka:
Sałatę lodową umyć pod bieżącą
wodą i porwać na drobno.
Awokado obrać ze skórki, usunąć pestkę i pokroić w paski.
Marchew obrać i pokroić w słupki.
Pierś z kurczaka oczyścić, opłukać, pokroić na kwadraty, oprószyć
solą i
pieprzem.Na patelni rozgrzać
olej, podsmażyć
mięso, po czym przełożyć do miseczki. Na tym samym tłuszczu podsmażyć
marchew (około 7 minut), można dodać także nieco
wody, aby bardziej zmiękła.
Orzechy włoskie polać
miodem, a następnie uprażyć na patelni.W salaterce układać kolejno:
sałatę,
kurczaka,
pomidorki koktajlowe,
awokado i
marchew. Całość zalać sosem i posypać uprażonymi
orzechami.
