ßßß
Składniki na 3-4 porcje:1/2 piersi z kurczaka1/4 główki sałaty lodowej bądź karbowanej1 ząbek czosnku1 awokado1 marchew7 pomidorków koktajlowych1 łyżeczka płynnego miodu40 g orzechów włoskichsól i pieprz do smaku2 łyżki stołowe oleju roślinnegoSos:2 łyżki sosu sojowego80 ml mleczka kokosowegosok z 1/2 cytryny1 łyżeczka płynnego miodu1 łyżka oliwy z oliweksól i pieprz do smakuSposób przygotowania:Sos:Czosnek przepuścić przez praskę, następnie wymieszać z miodem, oliwą, sokiem z cytryny i mleczkiem kokosowym.Doprawić solą i pieprzem do smaku.Sałatka:Sałatę lodową umyć pod bieżącą wodą i porwać na drobno. Awokado obrać ze skórki, usunąć pestkę i pokroić w paski. Marchew obrać i pokroić w słupki.Pierś z kurczaka oczyścić, opłukać, pokroić na kwadraty, oprószyć solą i pieprzem.Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć mięso, po czym przełożyć do miseczki. Na tym samym tłuszczu podsmażyć marchew (około 7 minut), można dodać także nieco wody, aby bardziej zmiękła.Orzechy włoskie polać miodem, a następnie uprażyć na patelni.W salaterce układać kolejno: sałatę, kurczaka, pomidorki koktajlowe, awokado i marchew. Całość zalać sosem i posypać uprażonymi orzechami.