Wykonanie
Dzisiaj coś na ciepłe, wiosenne dni. Idealne danie na lekki obiad czy kolację. Cieszmy się słońcem nie tylko na niebie, ale i na talerzu. Rozpromieńmy dzień nie tylko sobie. Pamiętajmy, że przez żołądek do
serca (nie tylko mężczyzny) :)

(2 porcje)- mieszanka
sałat- 1
cukinia- 1/2
awokado- ok. 250 g (1 opakowanie)
pomidorków koktajlowych czerwonych i żółtych- garść świeżej
mięty- 4 łyżki
nasion słonecznika i dyni podprażonych na patelni- podwójna porcja klasycznego sosu vinegrette z dodatkiem
białego wina- do skropienia sałatki -
olej arganowy
Cukinię myję, kroję w cienkie plastry i lekko osoloną smażę na patelni grillowej, skropionej łyżką
oliwy.
Cukinia jest gotowa, gdy zmięknie i pokryje się ciemnymi paskami. Gotowe plastry odstawiam na chwilę do ostygnięcia.W dużej misce przygotowuję klasyczny sos vinegrette z dodatkiem
białego wina* .Do miski z sosem dodaję
sałatę i posiekaną
miętę. Dokładnie mieszam.
Awokado kroję na półksiężyce, a
pomidorki koktajlowe przekrawam na pół.Na talerze do sałatek wykładam
sałatę, a następnie plastry ostudzonej
cukinii. Na nią układam kawałki
awokado i
pomidorki. Całość posypuję podprażonym na patelni
słonecznikiem i
dynią i dekoruję kilkoma listkami świeżej
mięty. Dzieło wieńczy świeżo zmielony
pieprz i odrobina
olejku arganowego (można pominąć lub zastąpić np.
olejem lnianym).Smacznego!*Klasyczny sos vinegrette z dodatkiem
białego wina (1 porcja)- 1 łyżka
octu winnego- 1-2 łyżki
białego wina- 3 łyżki
oliwy- szczypta
soli morskiej- świeżo zmielony
pieprzWszystkie składniki dokładnie mieszam.