ßßß
(2 porcje)- mieszanka sałat- 1 cukinia- 1/2 awokado- ok. 250 g (1 opakowanie) pomidorków koktajlowych czerwonych i żółtych- garść świeżej mięty- 4 łyżki nasion słonecznika i dyni podprażonych na patelni- podwójna porcja klasycznego sosu vinegrette z dodatkiem białego wina- do skropienia sałatki - olej arganowyCukinię myję, kroję w cienkie plastry i lekko osoloną smażę na patelni grillowej, skropionej łyżką oliwy. Cukinia jest gotowa, gdy zmięknie i pokryje się ciemnymi paskami. Gotowe plastry odstawiam na chwilę do ostygnięcia.W dużej misce przygotowuję klasyczny sos vinegrette z dodatkiem białego wina* .Do miski z sosem dodaję sałatę i posiekaną miętę. Dokładnie mieszam.Awokado kroję na półksiężyce, a pomidorki koktajlowe przekrawam na pół.Na talerze do sałatek wykładam sałatę, a następnie plastry ostudzonej cukinii. Na nią układam kawałki awokado i pomidorki. Całość posypuję podprażonym na patelni słonecznikiem i dynią i dekoruję kilkoma listkami świeżej mięty. Dzieło wieńczy świeżo zmielony pieprz i odrobina olejku arganowego (można pominąć lub zastąpić np. olejem lnianym).Smacznego!*Klasyczny sos vinegrette z dodatkiem białego wina (1 porcja)- 1 łyżka octu winnego- 1-2 łyżki białego wina- 3 łyżki oliwy- szczypta soli morskiej- świeżo zmielony pieprzWszystkie składniki dokładnie mieszam.