Chodziło za mną ciacho rabarbarowe. Miało być takie zwykłe najzwyklejsze kruche.... ale mi się oczywiście odmieniło ;) Wymyśliłam sobie, że zrobię coś na wzór ciasta z musem dyniowym jakie już kiedyś robiłam (klik). Bardzo nam wówczas smakowało. Dzisiejsza propozycja powstała właśnie w jego oparciu. Odchudziłam go jednak nieco i zamiast bitej śmietany warstwę wierzchnią zrobiłam z jogurtu greckiego i sera. Całość wyszła mega pyszna i bardzo, bardzo Wam polecam :)Składniki na biszkopt:2 jajkaszczypta soli1/2 szkl cukru1/4 szkl mąki ziemniaczanej1/4 szkl mąki pszennej tortowej1/2 łyżki octu1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaBiałka ubić na sztywno z solą. Pod koniec ubijania stopniowo powoli dosypywać cukier i nadal ubijać, aż powstanie gęsta lśniąca masa. Następnie nie przerywając miksowania dodawać żółtka, przesiane obydwie mąki z proszkiem do pieczenia. Na koniec ocet. Masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (24cm). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 30-35 min w temp. 180 stopni. Upieczony biszkopt wystudzić a następnie wyrównać i zapiąć na nim obręcz.Składniki na mus rabarbarowo-marchewkowy:1 łyżka masła1kg rabarbaru3 jabłka200g marchewki5 łyżek cukru2 łyżeczki cukru waniliowego z cynamonem (można dać zwykły waniliowy i odrobinkę cynamonu)1 łyżka miodu4,5-5 łyżeczek żelatyny1/4 szkl wodyRabarbar i jabłka obrać i pokroić w kawałeczki. Marchewki zmiksować lub zetrzeć. Masło rozgrzać na patelni i wrzucić rabarbar, jabłka i marchewkę. Smażyć chwilkę a następnie zasypać cukrem i miodem. Rozprażyć na miękko (trwa to ok 10-15 minut). Następnie zmiksować blenderem na gładko. Wystudzić lekko. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie i odstawić na chwilę. Następnie podgrzać w kąpieli wodnej do całkowitego rozpuszczenia. Dodać do musu (najpierw dać odrobinę musu do żelatyny i wymieszać, a następnie to wmieszać do musu.Odstawić do przestudzenia. Gdy zacznie lekko gęstnieć wylać na biszkopt i wyrównać. Wstawić do lodówki.Składniki na jogurtowo-serowa kołderkę:400g sera wiaderkowego na serniki200g jogurtu greckiego80g cukru pudru2,5 łyżeczki żelatyny2 łyżki wodymarcepanowe marcheki do dekoracji (klik)płatki migdałów do posypaniaSer zmiksować z jogurtem i cukrem pudrem. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie i odstawić na chwilę. Następnie podgrzać w kąpieli wodnej do całkowitego rozpuszczenia. Dodać do masy (najpierw dać odrobinę masy do żelatyny i wymieszać, a następnie to wmieszać do reszty sera.Wyłożyć na warstwę rabarbarową i schłodzić w lodówce. Posypać płatkami migdałów i udekorować np. marcepanowymi marchewkami (klik).Smacznego :)