Wykonanie
Dzisiaj chcemy Wam zaproponować przepis na przepyszny jabłecznik z masą marcepanową. Jest on bardzo fajny i ciekawy w smaku. Wprawdzie marcepan wyczuć bardzo ciężko, ale całemu ciastu nadaje niezwykle unikatowy smak.
Czas przygotowania: 50 minIlość porcji: 12Składniki:4-5
jabłek250g
masła200g
cukru + łyżkaopakowanie
cukru waniliowego4
jajkaszczypta
soli200g masy marcepanowej250g
mąki pszennej50g
mąki ziemniaczanej3 łyżeczki
proszku do pieczeniacukier puder do posypania z wierzchuZaczynamy od obrania
jabłek i pokrojenia je w grube plastry.
Masło miksujemy z
cukrem,
cukrem waniliowym,
jajkami,
solą i masą marcepanową. Następnie dodajemy obie
mąki, wraz z
proszkiem do pieczenia.
Mąki wsypujemy dość powoli, aby ułatwić wymieszanie poszczególnych składników. Część ciasta ok 1/4 przekładamy do natłuszczonej wcześniej formy ( albo wyłożonej papierem do pieczenia), a następnie rozkładamy na nim pokrojone wcześniej
jabłka.
Potem na
jabłka nakładamy resztę naszego ciasta i lekko posypujemy z wierzchu pozostałym
cukrem. Pieczemy 45 min w 180 stopniach. Po wyjęciu ciasto można posypać
cukrem pudrem. Smacznego :)