ßßß
Czas przygotowania: 50 minIlość porcji: 12Składniki:4-5 jabłek250g masła200g cukru + łyżkaopakowanie cukru waniliowego4 jajkaszczypta soli200g masy marcepanowej250g mąki pszennej50g mąki ziemniaczanej3 łyżeczki proszku do pieczeniacukier puder do posypania z wierzchuZaczynamy od obrania jabłek i pokrojenia je w grube plastry. Masło miksujemy z cukrem, cukrem waniliowym, jajkami, solą i masą marcepanową. Następnie dodajemy obie mąki, wraz z proszkiem do pieczenia. Mąki wsypujemy dość powoli, aby ułatwić wymieszanie poszczególnych składników. Część ciasta ok 1/4 przekładamy do natłuszczonej wcześniej formy ( albo wyłożonej papierem do pieczenia), a następnie rozkładamy na nim pokrojone wcześniej jabłka. Potem na jabłka nakładamy resztę naszego ciasta i lekko posypujemy z wierzchu pozostałym cukrem. Pieczemy 45 min w 180 stopniach. Po wyjęciu ciasto można posypać cukrem pudrem. Smacznego :)
