ßßß Cookit - przepis na Jabłecznik z masą marcepanową

Jabłecznik z masą marcepanową

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj chcemy Wam zaproponować przepis na przepyszny jabłecznik z masą marcepanową. Jest on bardzo fajny i ciekawy w smaku. Wprawdzie marcepan wyczuć bardzo ciężko, ale całemu ciastu nadaje niezwykle unikatowy smak.
Czas przygotowania: 50 min
Ilość porcji: 12
Składniki:
4-5 jabłek
250g masła
200g cukru + łyżka
opakowanie cukru waniliowego
4 jajka
szczypta soli
200g masy marcepanowej
250g mąki pszennej
50g mąki ziemniaczanej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier puder do posypania z wierzchu
Zaczynamy od obrania jabłek i pokrojenia je w grube plastry. Masło miksujemy z cukrem, cukrem waniliowym, jajkami, solą i masą marcepanową. Następnie dodajemy obie mąki, wraz z proszkiem do pieczenia. Mąki wsypujemy dość powoli, aby ułatwić wymieszanie poszczególnych składników. Część ciasta ok 1/4 przekładamy do natłuszczonej wcześniej formy ( albo wyłożonej papierem do pieczenia), a następnie rozkładamy na nim pokrojone wcześniej jabłka. Potem na jabłka nakładamy resztę naszego ciasta i lekko posypujemy z wierzchu pozostałym cukrem. Pieczemy 45 min w 180 stopniach. Po wyjęciu ciasto można posypać cukrem pudrem. Smacznego :)
Źródło:http://kolizjesmakow.blogspot.com/2013/04/jabecznik-z-masa-marcepanowa.html