Wykonanie
Muffiny z kruszonką, które można przygotować z dowolnymi
owocami. W tym przepisie są to
jabłka i
banany, ale równie dobrze można dodać
truskawki,
śliwki,
brzoskwinie,
jagody lub inne ulubione
owoce.Przepis na 12 sztuk.
Kruszonka:30 g
mąki pszennej20 g schłodzonego
masła10 g
cukru pudru lub drobnego
cukru do wypiekówChłodne
masło posiekać z
mąką i
cukrem aż do powstania sypkiej, grudkowanej mieszanki. Odstawić do lodówki na czas przygotowywania ciasta na muffiny.Ciasto na muffiny:100 g
mąki pszennej20 g
mąki ziemniaczanej100 g
masła80 g drobnego
cukru do wypieków2
jajka½ łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli1
jabłko1
bananWszystkie powyższe składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę i
proszek do pieczenia przesiać przez sito i odłożyć.Miękkie
masło utrzeć z
cukrem za pomocą miksera na jasną puszystą masę. Dodać szczyptę
soli i chwilę miksować. Następnie nie przerywając miksowania wbić kolejno
jajka. Skończyć miksowanie kiedy składniki się połączą (jeśli temperatura
masła i
jajek nie będzie zbliżona masa może się zwarzyć, ale po dodaniu składników suchych wszystko
wróci do normy).Do składników mokrych dodać składniki suche i wymieszać szpatułką.Ciasto nakładać do formy na muffiny wyłożonej papilotkami. Łyżką nabierać porcję ciasta i za pomocą małej łyżeczki zgarniać ją do papilotki.
Jabłko obrać, oczyścić z pestek i pokroić w ósemki, a następnie każdą ósemkę, na 3-4 części.
Banana pokroić w 2 centymetrowe kawałki, a każdy z nich przeciąć wzdłuż na 2 części.Do każdej babeczki włożyć po 2 kawałki
jabłka i 1 kawałek
banana. Posypać kruszonką.
Piec w temperaturze 175 stopni, grzałka góra-dół, około 20 minut (lub do suchego patyczka). Wyjąć z foremki i przestudzić na kratce.