ßßß
Kruszonka:30 g mąki pszennej20 g schłodzonego masła10 g cukru pudru lub drobnego cukru do wypiekówChłodne masło posiekać z mąką i cukrem aż do powstania sypkiej, grudkowanej mieszanki. Odstawić do lodówki na czas przygotowywania ciasta na muffiny.Ciasto na muffiny:100 g mąki pszennej20 g mąki ziemniaczanej100 g masła80 g drobnego cukru do wypieków2 jajka½ łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soli1 jabłko1 bananWszystkie powyższe składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sito i odłożyć.Miękkie masło utrzeć z cukrem za pomocą miksera na jasną puszystą masę. Dodać szczyptę soli i chwilę miksować. Następnie nie przerywając miksowania wbić kolejno jajka. Skończyć miksowanie kiedy składniki się połączą (jeśli temperatura masła i jajek nie będzie zbliżona masa może się zwarzyć, ale po dodaniu składników suchych wszystko wróci do normy).Do składników mokrych dodać składniki suche i wymieszać szpatułką.Ciasto nakładać do formy na muffiny wyłożonej papilotkami. Łyżką nabierać porcję ciasta i za pomocą małej łyżeczki zgarniać ją do papilotki.
Jabłko obrać, oczyścić z pestek i pokroić w ósemki, a następnie każdą ósemkę, na 3-4 części. Banana pokroić w 2 centymetrowe kawałki, a każdy z nich przeciąć wzdłuż na 2 części.Do każdej babeczki włożyć po 2 kawałki jabłka i 1 kawałek banana. Posypać kruszonką.
Piec w temperaturze 175 stopni, grzałka góra-dół, około 20 minut (lub do suchego patyczka). Wyjąć z foremki i przestudzić na kratce.