Wykonanie
Chyba każda kobieta wie jakie to szczęście
mieć w domy gotującego mężczyznę, takiego, który nie tylko nie przypali
wody na
herbatę (wierzcie mi zdarzają się tacy), ale będzie potrafił przygotować pyszny obiad. Ja do takich szczęściar należę, ostatnio ujawnił się kolejny talent mojego Mężczyzny, okazało się, że piecze pyszne ciasta... Co więcej sam nawet wymyślił przepis (no użył tylko mojego przepisu na
biszkopt)!!
Powiem Wam, że ciasto było wspaniałe i baaaaardzo
szynko zniknęło.potrzebne składniki: na
biszkopt:0,5 szklanki
mąki pszennej,0,5 szklanki
mąki ziemniaczanej4
jajka1 niepełna szklanka
cukru,2 łyżeczki
proszku do pieczenia,4 krople
aromatu migdałowego,2 łyżeczki
cukru z prawdziwą
wanilią ale może też być
cukier waniliowy chociaż ja jakiś czas temu dostałam od firmy Kotanyi taki z prawdziwą
wanilią i od tej
pory tylko taki kupuję,1 łyżeczka
octu,2 łyżki
wodyreszka składników:1 kg
jabłek,3 szklanki
wody,0,5 szklanki
cukru,1 łyżeczka
cynamonu2 budynie
waniliowe,300g
płatków migdałowych2 łyżki
miodu,3 łyżki
cukru,100g
masła.Z podanych składników przygotowujemy ciasto
biszkoptowe. pieczemy w standardowej, prostokątnej blasze. Zostawiamy do wystygnięcia.Kiedy
biszkopt już jest w piekarniku obieramy
jabłka, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w ćwiartki, następnie gotujemy w 3 szklankach
wody z dodatkiem 0,5 szklanki
cukru. Kiedy lekko zmiękną odcedzamy je, ale
wody nie wylewamy.Na wodzie z gotowania
jabłek przygotowujemy
budyń, dodajemy do niego łyżeczkę
cynamonu.
Masło roztapiamy w rondelku, dodajemy do niego 2 łyżki
cukru i 2 łyżki
miodu, kiedy składniki się połączą dodajemy
płatki migdałowe i mieszamy.Na
biszkopcie układamy
jabłka, wylewamy na nie
budyń i dokładnie go rozprowadzamy, na budyniu układamy równą warstwę
płatków migdałowych z
masłem i
miodem.Ciasto wkładamy jeszcze na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni z włączoną tylko górną grzałką