ßßß Cookit - przepis na Ciasto Truskawkowe z Migdałami

Ciasto Truskawkowe z Migdałami

nazwa

Wykonanie

Pierwsze w sezonie ciasto z truskawkami (kupowanymi na kilogramy, a nie w plastikowych pojemniczkach!) powinno mieć premierę na tarasie w słoneczny, upalny dzień. Tymczasem, ze względu na szarość za oknem, debiut odbędzie się na kanapie w salonie...:-(. Niby szkoda, ale przecież to nie oznacza, że będzie nam smakowało mniej...!
Przepis podejrzałam u Małej Cukierenki już w zeszłym roku. Dziś, z niewielkimi zmianami, prezentuję go u siebie. Uwielbiam czytać takie magicznie precyzyjne opisy wykonania, w stylu: "Masło ucieramy przez 30 sekund, następnie wsypujemy cukier, cukier waniliowy, sól i ucieramy jeszcze przez około 3 minuty." Z reguły oraz założenia NIGDY się do nich nie stosuję. Jednak dziś podaję wiernie za Autorką, gdyż z komentarzy wynikało, że niektórym to ciasto przysporzyło problemów. Wg. mnie jest proste jak.. drut i po prostu nie może się nie udać! :-) Uważam natomiast, że faktycznie istotne jest, by wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Jak wiadomo, ta zasada wychodzi na dobre większości ciast....
Pozostawiam Was z tym pysznym, pachnącym, truskawkowym cudem, a sama lecę do ogrodu. Będę sadzić ziółka!
źródło: Mała Cukierenka z moimi niewielkimi zmianami
Składniki na tortownicę o śr. 22-23 cm:
WAŻNE: wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej!
500g truskawek
200g miękkiego masła
160g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
szczypta soli
4 jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
200g mąki pszennej tortowej
40g mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
3 płatków migdałowych
dodatkowo:
cukier puder do posypania
Wykonanie:
Truskawki myjemy i pozbawiamy szypułek. Zostawiamy do wyschnięcia. Obydwie mąki przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia.
Masło ucieramy przez 30 sekund, następnie wsypujemy cukier, cukier waniliowy, sól i ucieramy jeszcze przez około 3 minuty. Dodajemy ekstrakt z wanilii. Następnie do masy dodajemy po jednym jajku, po każdym dodaniu jajka miksować na najniższych obrotach miksera przez około 40 sekund, aż składniki się połączą. Po trzecim jajku wsypujemy dwie łyżki mąki (z mąki, którą mamy już przesianą), mieszamy i dodajemy ostatnie jajo. Gdyby masa nam się zważyła, dodajemy dodatkowo kopiastą łyżkę mąki ziemniaczanej i oczywiście mieszamy.
Do masy wsypujemy mąkę i krótko, ale dokładnie mieszamy.
Gotowe ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Wyrównujemy wierzch, posypujemy migdałami. Pieczemy około 60 minut w temperaturze 180C. Wystudzone ciasto możemy posypać cukrem pudrem.
Życzę Wam Smacznego! :-)
Źródło:http://swiatpachnieszarlotka.blogspot.com/2013/05/obednie-truskawkowe-ciasto-z-migdaami.html