ßßß
Cookit - przepis na Ciasto z truskawkami i migdałami
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Ciasto z truskawkami i migdałami
Składniki
Sól
Zapach waniliowy
Jajko
Truskawka
Płatki migdałowe
Mąka pszenna
Mąka ziemniaczana
Proszek do pieczenia
Masło
Cukier
Cukier waniliowy
Wykonanie
Składniki:- 200 g
mąki pszennej
- 40 g
mąki ziemniaczanej
- 1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia
- 200 g miękkiego
masła
- 160 g
cukru
- 1 opakowanie
cukru waniliowego
- szczypta
soli
- pół łyżeczki
aromatu waniliowego
- 4
jajka
- 500 g umytych i odszypułkowanych
truskawek
- 3 garście
płatków migdałów
Przygotowanie:Obie
mąki
przesiać i wymieszać z
proszkiem do pieczenia
.
Masło
pokroić w kostkę, wymieszać z
mąką
mikserem na najniższych obrotach.Następnie wsypać
cukier
,
cukier waniliowy
i szczyptę
soli
, wymieszać.Dodać
aromat waniliowy
- ponownie wymieszać.Do masy dodawać kolejno po jednym
jajku
, po każdym dodaniu miksować aż składniki się połączą.Ciasto przełożyć do tortownicy (spód wyłożyć papierem do pieczenia) o średnicy ok. 23 cm.Wyrównać wierz, ułożyć
truskawki
, posypać
płatkami migdałów
.Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 °C przez od 55 do 60 minut.Po przestygnięciu ciasta, wierzch można posypać
cukrem pudrem
.Przed pieczeniem...
Po wyjęciu z piekarnika...
Przed podaniem :)
.
Źródło:
http://paulinagotuje.blogspot.com/2014/06/ciasto-truskawkowe-z-migdaami.html
Przepisy powiązane
Maślane ciasteczka z konfiturą
Maślane ciasteczka z konfiturą
Maślane ciasteczka z konfiturą
Maślane ciasteczka z konfiturą
Maślane ciasteczka z konfiturą
Składniki powiązane (0)