Do dzisiejszej propozycji wybrałam ciasto na Światowy Dzień Pieczenia z numerem 57/100. Zmieniłam jedynie rodzynki na żurawinę bo nie jestem fanem tych pierwszych. Do tej pory eksperymentowałam jedynie z ciastami marchewkowymi. Ciasto z dodatkiem buraków to była nowość. Bardzo byłam ciekawa jego smaku i powiem Wam, że mnie oczarowało.... Cudownie miękkie pachnące cynamonem z chrupiącymi orzechami z delikatnym leciutko słonawym kremem. Pyszności. Jeśli jeszcze nie próbowaliście - polecam Wam baaardzo :)Składniki na ciasto:100g suszonej żurawiny60ml soku jabłkowego3 duże jajka175ml oleju lub rozpuszczonej margaryny200g brązowego cukru1,5 łyżki cynamonu225g mąki pszennej1 kopiata łyżka proszku do pieczenia1 łyżka sody oczyszczonej50g zmielonych migdałów60g orzechów włoskich posiekanych150g surowego buraka startego na tarce o drobnych oczkach50g gotowanego buraka startego na tarce o drobnych oczkachW rondelku zagotować sok jabłkowy razem z żurawiną i gotować do momentu gdy się wchłonie. Zdjąć z ognia i wystudzić.Jaja, olej i cukier ubić na jasną masę. Mąkę wymieszać z sodą, proszkiem do pieczenia i cynamonem. Wymieszać z żurawiną, dodać zmielone migdały i dodać do ciasta dokładnie mieszając. Dodać buraki i posiekane orzechy. Dno tortownicy 22-24cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i pie ok. 45 minut w temp. 170-180 stopni do momentu suchego patyczka. Upieczone ciasto wystudzić na kratce.Składniki na polewę:360-400g serka homogenizowanego naturalnego lub serka philadelphia60g cukru pudru60g wody3 rozgniecione nasiona kardamonu lub dwie szczypty mielonegoponadto:posiekane orzechy włoskie do dekoracjipłatki migdałówkarmelizowane orzechy (klik)Cukier z kardamonem i wodą gotować ok 4 minuty do momentu uzyskania syropu. Po tym czasie przestudzić i wyjąc ziarna (zmielony kardamon pozostawić). Serek ubić na puszysta masę dodając pod koniec miksowania wystudzony syrop. W razie konieczności ewentualnie dosłodzić cukrem pudrem.Kremem posmarować wierzch i boki ciasta. Udekorować posiekanymi orzechami, płatkami migdałów i karmelizowanymi orzechami. Smacznego :)