ßßß Cookit - przepis na Pełna zachwytu ... czyli brzoskwiniowe ciasto z ricottą

Pełna zachwytu ... czyli brzoskwiniowe ciasto z ricottą

nazwa

Wykonanie

Jak tylko zobaczyłam tego posta u Kasi na blogu, od razu wiedziałam, że ten brzoskwiniowiec zawita również do mojej kuchni :) Fantastyczne zdjęcia Kasi podziałały na moją wyobraźnię i smak. I oto moje ciasto już też jest gotowe. Troszeczkę je urozmaiciłam orzechami i migdałami, ale tylko troszeczkę ... :) Zrobiłam je specjalnie na spotkanie z przyjaciółmi (a Oni uwielbiają takie łakocie) do których jadę i z którymi mam zamiar spędzić kilka wspaniałych chwil – wszak to już ostatki lata. Właśnie Perseidy przelatują mi nad głową kiedy piszę tego posta, a to oznacza, że nieubłagalnie zbliżamy się do końca wakacji …
Czy wyczuwacie już jesień, czy jeszcze cieszycie się wakacjami i nie myślicie o ich końcu i tym co przyjdzie po nich? Dziwne lato tego roku … mięliśmy bardzo zimne czerwcowe wieczory, za to mamy upalne sierpniowe noce. Sorry, taki klimat :)
Potrzebne będzie:
2 1/2 szklanki mąki pszennej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
1 szklanka brązowego cukru
1 opakowanie 250 g sera ricotta
1/2 szklanki oleju
2 jajka
4 brzoskwinie
cukier puder do posypania ciasta
garść orzechów włoskich (zmielonych lub posiekanych - opcjonalnie)
garść orzechów nerkowca lub ziemnych - solonych (grubo posiekanych - opcjonalnie)
płatki migdałowe (do posypania ciasta po wierzchu - pół garści)
szczypta cynamonu
Jak wykonać:
Łączymy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól.
W osobnym naczyniu mieszamy brązowy cukier, ricottę, olej i jajka.
Dodajemy sypkie składniki i mieszamy do momentu, aż składniki się połączą. Dodajemy pokrojone w kostkę brzoskwinie i orzechy - mieszamy i wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (u mnie i u Kasi średnica 21 cm). Ja jeszcze część brzoskwini zostawiłam i posypałam nimi ciasto po wierzchu, a na nie posypałam płatki migdałowe i cynamon dla smaku. Przepięknie pachniało podczas pieczenia i smakowało cynamonowo-brzoskwiniowym ciastem z orzechami :)
Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 175 stopni na około 60 minut.
Po wystudzeniu ciasto można posypać cukrem pudrem.
Kasiu dziękuję za przepis i inspirację :)
Inspiracja : http://szotreba.blogspot.com/2014/08/brzoskwiniowe-ciasto-z-riccota.html
Źródło:http://sekretymaleiduze.blogspot.com/2014/08/pena-zachwytu-czyli-brzoskwiniowe.html