Wykonanie
Jak tylko zobaczyłam tego posta u Kasi na blogu, od razu wiedziałam, że ten brzoskwiniowiec zawita również do mojej kuchni :) Fantastyczne zdjęcia Kasi podziałały na moją wyobraźnię i smak. I oto moje ciasto już też jest gotowe. Troszeczkę je urozmaiciłam
orzechami i
migdałami, ale tylko troszeczkę ... :) Zrobiłam je specjalnie na spotkanie z przyjaciółmi (a Oni uwielbiają takie łakocie) do których
jadę i z którymi mam zamiar spędzić kilka wspaniałych chwil – wszak to już ostatki lata. Właśnie Perseidy przelatują mi nad głową kiedy piszę tego posta, a to oznacza, że nieubłagalnie zbliżamy się do końca wakacji …
Czy wyczuwacie już jesień, czy jeszcze cieszycie się wakacjami i nie myślicie o ich końcu i tym co przyjdzie po nich?
Dziwne lato tego roku … mięliśmy bardzo zimne czerwcowe wieczory, za to mamy upalne sierpniowe noce. Sorry, taki klimat :)
Potrzebne będzie:2 1/2 szklanki
mąki pszennej1 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej1/2 łyżeczki
soli1 szklanka
brązowego cukru1 opakowanie 250 g
sera ricotta1/2 szklanki
oleju2
jajka4
brzoskwiniecukier puder do posypania ciastagarść
orzechów włoskich (zmielonych lub posiekanych - opcjonalnie)garść
orzechów nerkowca lub ziemnych - solonych (grubo posiekanych - opcjonalnie)
płatki migdałowe (do posypania ciasta po wierzchu - pół garści)szczypta
cynamonuJak wykonać:Łączymy przesianą
mąkę,
proszek do pieczenia,
sodę oczyszczoną i
sól.W osobnym naczyniu mieszamy
brązowy cukier,
ricottę,
olej i
jajka.
Dodajemy sypkie składniki i mieszamy do momentu, aż składniki się połączą. Dodajemy pokrojone w kostkę
brzoskwinie i
orzechy - mieszamy i wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (u mnie i u Kasi średnica 21 cm). Ja jeszcze część
brzoskwini zostawiłam i posypałam nimi ciasto po wierzchu, a na nie posypałam
płatki migdałowe i
cynamon dla smaku. Przepięknie pachniało podczas pieczenia i smakowało
cynamonowo-
brzoskwiniowym ciastem z
orzechami :)
Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 175 stopni na około 60 minut.Po wystudzeniu ciasto można posypać
cukrem pudrem.
Kasiu dziękuję za przepis i inspirację :)
Inspiracja : http://szotreba.blogspot.com/2014/08/brzoskwiniowe-ciasto-z-riccota.html