Pin ItLubię nowe wyzwania ! Ciasto buraczkowe... o tym nigdy nie słyszałam. Do tej pory zawsze kojarzyło mi się z daniami wytrawnymi...Przepis znalazłam na blogu Kuchnia w zieleni i postanowiłam zaryzykować ;-). Ciasto jest pyszne, wilgotne, ma piernikowe posmaki. Przypomina trochę ciasto marchewkowe. Bardzo nam zasmakowało.Składniki:225 g mąki pszennej1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody oczyszczonej1 łyżeczka cynamonu1/2 łyżeczki kardamonu180 ml oleju180 g brązowego cukru3 jaja150 g surowych startych na grubej tarce burakówsok z cytryny75 g ziaren (sienie lniane, słonecznik)75 g rodzynekWykonanie:Cukier i olej miksujemy, aż do rozpuszczenia cukru. Dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy buraki, sok z cytryny, rodzynki i ziarna. Na koniec wsypujemy mąkę wymieszaną z sodą, proszkiem i przyprawami. Białka ze szczypta soli ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z ciastem.Ciasto pieczemy w keksówce, natłuszczonej i obsypanej tartą bułką, około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.Po wystudzeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem.