Wykonanie
Chlebek o lekko
bananowym smaku - składniki:300 gram przesianej
mąki3/4 łyżeczki
proszku do pieczeniapół łyżeczki
sody oczyszczonej400 gram ekstraktu słodowego3 łyżki
cukru brązowego1 łyżka melasy50 gram obranego
słonecznika2
banany1 łyżeczka
soku z cytryn lub kwasku
cytrynowegook. 60-80 gram
rodzynek2 ubite
jajaChlebek o lekko
bananowym smaku - sposób przygotowania:
Mąkę przesiać, następnie wymieszać z
sodą oczyszczoną i
proszkiem do pieczenia. Na ogniu powoli rozpuścić melasę i
cukier, słód,
syrop, który nam powstał przelać do wcześniej ubitych jaj, dodać zgniecione
banany,
sok z cytryny,
rodzynki,
słonecznik, na koniec wymieszać. Piekarnik rozgrzać do temperatury 150 C.1 , 5 kg keksówkę posmarować tłuszczem, wyłożyć papier. Ciasto przelać do formy, przykryć natłuszczoną folią aluminiową. Piec ok 1,5godziny.Po wyjęciu z formy zaczekać do ostygnięcia. Smacznego! Palce lizaćŁatwy przepis na odrywany chlebek
cynamonowy