Wykonanie
Składniki:1/2 szklanki
masła (113 gram) – stopionego3/4 szklanki
brązowego cukru (160 gram)2 duże jaka – lekko ubite1 łyżeczka esencji waniliowej2 dojrzałe
banany – zmiażdżone (ok. szklanka)1 szklanka świeżych lub mrozonych
truskawek pockrojonych na małe kawałki (240 ml)2 1/4 szklanki
mąki (315 gram)1 1/2 łyżeczka
proszku do pieczenia1/4 łyzeczki
sody1 łyzeczka
cynamonu (ja
daję 2)1/2 łyżeczki
soliNagrzać piekarnik do 175 stopni. Blacha będzie na środkowej pozycji.W rondelku roztopić
masło. Odstawić. W misce wymieszać razem
cukier brązowy (trzcinowy),
jajka,
olejek waniliowy i zmiażdżone
banany. Dodać roztopione
masło i mieszać do połączenia składników.W drugiej misce wymieszać
mąkę,
proszek do pieczenia,
sodę,
cynamon i
sól. Delikatnie obtoczyć kawałki
truskawek w mieszance. Zapobiegnie to wyciekaniu soku podczas pieczenia. Dodać zawartość drugiej miski (z
masłem,
cukrem i
jajkami) i delikatnie wymieszać do połączenia składników. Wyłozyc blaszkę do muffinów papierem do babeczek i włożyc masę. Piec na środkowym poziomie około 20 – 25 minut. Przepis na 12 muffinek o standardowej wielkości.źrodło: http://joyofbaking.com/muffins/StrawberryBananaMuffins.htmlZdjęć cała masa – nie mogłam się oprzeć 😀