Wykonanie
            Składniki:1/2 szklanki 
masła (113 gram) – stopionego3/4 szklanki 
brązowego cukru (160 gram)2 duże jaka – lekko ubite1 łyżeczka esencji waniliowej2 dojrzałe 
banany – zmiażdżone (ok. szklanka)1 szklanka świeżych lub mrozonych 
truskawek pockrojonych na małe kawałki (240 ml)2 1/4 szklanki 
mąki (315 gram)1 1/2 łyżeczka 
proszku do pieczenia1/4 łyzeczki 
sody1 łyzeczka 
cynamonu (ja 
daję 2)1/2 łyżeczki 
soliNagrzać piekarnik do 175 stopni. Blacha będzie na środkowej pozycji.W rondelku roztopić 
masło. Odstawić. W misce wymieszać razem 
cukier brązowy (trzcinowy), 
jajka, 
olejek waniliowy i zmiażdżone 
banany. Dodać roztopione 
masło i mieszać do połączenia składników.W drugiej misce wymieszać 
mąkę, 
proszek do pieczenia, 
sodę, 
cynamon i 
sól. Delikatnie obtoczyć kawałki 
truskawek w mieszance. Zapobiegnie to wyciekaniu soku podczas pieczenia. Dodać zawartość drugiej miski (z 
masłem, 
cukrem i 
jajkami) i delikatnie wymieszać do połączenia składników. Wyłozyc blaszkę do muffinów papierem do babeczek i włożyc masę. Piec na środkowym poziomie około 20 – 25 minut. Przepis na 12 muffinek o standardowej wielkości.źrodło: http://joyofbaking.com/muffins/StrawberryBananaMuffins.htmlZdjęć cała masa – nie mogłam się oprzeć 😀



